ßßß Cookit - przepis na Tarta z rukolą

Tarta z rukolą

nazwa

Wykonanie

To kolejna tarta po tarcie z dynią na wcześniej podpiekanym cieście francuskim.
Dziś propozycja na wytrawną tartę z rukolą, która smakuje niesamowicie.
Ta banalnie prosta w wykonaniu tarta snuła się za mną od dawna. Jakoś jednak ciągle nie było okazji.
Wydaje się, że to nic specjalnego, ale tarta jest przepyszna!
Zapraszam ;-)
Składniki na formę 26 cm:
1 opakowanie ciasta francuskiego
100 g świeżej rukoli
200 g sera Parmiggiano
250 ml mleka
2 jajka
1 żółtko
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Tarta jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Rozwałkowujemy ciasto na krąg.
Jeśli nie udało Wam się kupić ciasta, możecie zrobić z mojego przepisu. Znajdziecie go tutaj(tylko bez gałki muszkatowej).
Rukolę płuczemy, osuszamy. Kroimy rukolę, ale niekoniecznie musi być drobno.
Do miski wbijamy jajka i mieszamy dokładnie trzepaczką. Ciągle mieszając, dodajemy starty na drobno ser parmezan i mieszamy. Na samym końcu dodajemy mleko i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do dużej miski dodajemy pokrojoną na drobno rukolę i dodajemy naszą mieszaninę z jajek, sera i mleka.
Na ciasto kładziemy rukolę.
Zawijamy lekko brzegi ciasta francuskiego do środka. Smarujemy żółtkiem krawędzie ciasta.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Po 5 minutach zmniejszamy do 180°C.
Pieczemy 30- 45 minut, do momentu gdy włożymy wykałaczkę do ciasta i będzie ona czysta. Wszystko zależy od naszego piekarnika.
Podajemy natychmiast!
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2015/02/tarta-z-rukola.html