Wykonanie
To kolejna
tarta po tarcie z
dynią na wcześniej podpiekanym cieście francuskim.Dziś propozycja na wytrawną tartę z
rukolą, która smakuje niesamowicie.Ta banalnie prosta w wykonaniu
tarta snuła się za mną od dawna. Jakoś jednak ciągle nie było okazji.Wydaje się, że to nic specjalnego, ale
tarta jest przepyszna!Zapraszam ;-)
Składniki na formę 26 cm:1 opakowanie
ciasta francuskiego100 g świeżej
rukoli200 g
sera Parmiggiano250 ml
mleka2
jajka1
żółtkosól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Tarta jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Rozwałkowujemy ciasto na
krąg.Jeśli nie udało Wam się kupić ciasta, możecie zrobić z mojego przepisu. Znajdziecie go tutaj(tylko bez gałki muszkatowej).
Rukolę płuczemy, osuszamy. Kroimy
rukolę, ale niekoniecznie musi być drobno.Do miski wbijamy
jajka i mieszamy dokładnie trzepaczką. Ciągle mieszając, dodajemy starty na drobno
ser parmezan i mieszamy. Na samym końcu dodajemy
mleko i mieszamy. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Do dużej miski dodajemy pokrojoną na drobno
rukolę i dodajemy naszą mieszaninę z
jajek,
sera i
mleka.Na ciasto kładziemy
rukolę.
Zawijamy lekko brzegi
ciasta francuskiego do środka. Smarujemy
żółtkiem krawędzie ciasta.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Po 5 minutach zmniejszamy do 180°C.Pieczemy 30- 45 minut, do momentu gdy włożymy wykałaczkę do ciasta i będzie ona czysta. Wszystko zależy od naszego piekarnika.Podajemy natychmiast!Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)