Wykonanie
Wiosenna
tarta ze
szparagami to prosty i smaczny sposób na "lekką" kolację . Potrzebne będą :1 płat
ciasta francuskiegopęczek
zielonych szparagów150 ml słodkiej
śmietanki2
jaja1 szklanka
żółtego sera / ja użyłam 3 rodzaje /
sól ,
pieprz , gałka do smaku , ulubione
ziołaRozwijamy ciasto , brzegi ciasta zawijamy w taki sposób , by powstał grubszy brzeg . Piec rozgrzewamy do 250 C. Podpiekamy cisto ok 7 min .
Jajka roztrzepujemy , wlewamy
śmietankę , doprawiamy i dodajemy
utarty ser . Na podpieczonym cieście układamy
szparagi i zalewamy wszystko delikatnie masą
serową / ostrożnie , żeby masa nie wypłynęła poza brzegi ciasta . Jeśli
szparagi są dość grube można je wcześniej krótko zblanszować .Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy ok 15 min do ścięcia masy i przyrumienienia brzegów.
Smakuje równie dobrze na ciepło i na zimno . Jeśli oczywiście
doczeka ostygnięcia .