ßßß Cookit - przepis na Leciutkie ciasto jagodowe

Leciutkie ciasto jagodowe

nazwa

Wykonanie

Leciutkie ciasto jagodowe. Puszysty spód biszkoptowy i delikatna serowo-maślana góra, do tego dużo, dużo jagód i trochę słodyczy. Trzykrotnie mielony serek, puszysta bita śmietana i leśne owoce - ciacho na środek tygodnia. Proporcje podane na tortownicę o średnicy 30 cm.
Spód:
6 jajek
1 szkl cukr u
1 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pie czenia
Góra
500 g serka trzykrotnie mielonego
375 ml śmietanki 30 %
10 łyżek cukru pudru
300 g m ro żon ych jagód
- Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem. Z białek ubijamy sztywną p ianę.
- Do żółtek dodajemy przesi aną mąkę i proszek do pieczenia. Następnie łopatką dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
- Wstawiamy do pie karnika nagrzanego do tem p 170 C i pieczemy około 20 minut (do suchego p atyczka). Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia.
- W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Śmietankę ubijamy na sztywno. Serek mieszamy z cukrem pudrem i rozmrożonymi jagodami (bez soku, który z nich wyci ekł). Do mieszanki serka i jagód dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy.
- Gotową masę wykł adamy na wystudzony spód. Całość wkładamy do lodówki na noc.
Smacznego :)
Źródło:http://pod-zielonym-niebem.blogspot.com/2013/04/leciutkie-ciasro-jagodowe.html