Wykonanie
Dziś postanowiłam, że upichce
sałatkę gyrosa. Już tak dawno jej u mnie nie było.
Sałatka z gyrosem świetnie nadaje się jako przystawka, gdy spodziewasz się gości lub po prostu planujesz małą imprezkę. Może być podawana jako
sałatka warstwowa lub w wersji wymieszanej. Ważne jest aby do wykonania sałatki użyć tylko najświeższych składników, powstanie wtedy danie, które zachwyci smakiem. Możemy ją podać w misce lub na tortilli jak na zdjęciu.
Składniki:1
pierś z kurczaka1 mała
kapusta pekińska1
papryka czerwona1
papryka żółta4
pomidory koktajlowe1 mała
cebulamajonezprzyprawa „Gyros”
sól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Zaczynamy od przygotowania
mięsa,
pierś z kurczaka myjemy, usuwamy zbędny tłuszcz i kroimy na drobne kawałki. Tak pokrojonego fileta doprawiamy
solą,
pieprzem i obficie obsypujemy przyprawą do gyrosa. Odstawiamy na około godzinkę do lodówki. Smażymy na patelni na dość dużym ogniu, aż
mięso ładnie się zazłoci. Następnie kroimy warzywa, rozdrabniamy
sałatę. Całość łączymy, dekorujemy odrobiną
majonezu i doprawiamy.
Sałatka z gyrosem gotowa, smacznego.Jeśli chcemy podać w misce proponuje użyć sztućców do sałatki.
http://alchemiawnetrz.pl/home/175-sztucce-do-salatek-spaten-odiso.htmlMiłego dnia i smacznego!:)