Wykonanie
Choć jestem zdeklarowanym mięsożercą to muszę przyznać, że nie samym
mięsem człowiek żyje, a przynajmniej tak być nie powinno. Warto by w każdym posiłku znalazły się
warzywa surowe bądź gotowane - jako doskonale źródło witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu (w tym również układu trawiennego). Dlatego staram się by każdy posiłek (szczególnie obiadowy) miał swą "zieloną stronę". Oto prosty sposób na surówkę, która pasuje prawie do każdego dania obiadowego.
Składniki (na solidną miskę surówki):średniej wielkości
kapusta pekińska2 - 3 średnie
pomidory1/2 średniej
cebuli2 łyżki
majonezusól,
pieprzPrzygotowanie:Umytą i osuszaną
kapustę kroimy na pół. Każdą połówkę jeszcze na pół (wzdłuż) i szatkujemy.
Pomidory kroimy w średniej grubości kostkę, a
cebulę w kostkę drobniutką. Posypujemy
pieprzem i
solą.
Odstawiamy na 15 - 20 minut do zmięknięcia
kapusty. Odlewamy wytworzony sos. Dodajemy
majonez. Mieszamy i gotowe.
I tu dwie szkoły - w zależności od upodobań - można
majonezu dodać od razu - nie czekając. Można też dodać pokrojoną
paprykę, wtedy surówka jest bardziej chrupiąca i jędrna . Mi smakuje w obu postaciach. Pasuje do naprawdę różnych dań. Prosto, szybko, zdrowo, a na talerzu kolorowo. A zamiast kalorycznego
majonezu można wykorzystać
jogurt naturalny typu greckiego lub
oliwę z oliwek - doprawione ulubionymi
ziołami