ßßß
Zapraszam na pyszną owocową tartę w kolorach lata. Puszysty krem przygotowany na bazie mascarpone z dodatkiem białej czekolady w duecie z kwaskowymi białymi i czerwonymi porzeczkami to idealne połączenie na letni podwieczorek.A przy okazji, dzisiaj na portalu kulinarnym gotujmy.pl w rubryce "Bloger tygodnia" pojawił się wywiad z moją skromną osobą.Bardzo dziękuję redakcji za miłe słowa na temat moich przepisów, a wszystkich chętnych zapraszam do czytania:

Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cmCzas przygotowania: 120 minutSkładniki:165 g ciastek80 g masła1/2 łyżeczki kardamonu250 g mascarpone100 g białej czekolady200 g kremówki 36%białe i czerwone porzeczki
Wykonanie:Masło rozpuszczamy, ciastka blendujemy, dodajemy do nich masło, kardamon i wszystko dokładnie mieszamy. Powstała masą wylepiamy dno i boki tortownicy, dociskamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i podpiekamy w nim spód aż się przyrumieni, trwa to około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Biała czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pamiętając o tym, że biała czekolada topi się niższej temperaturze niż zwykła. Odstawiamy do przestudzenia.W misce ubijamy lekko mascarpone, dodajemy małymi partiami czekoladę i dalej miksujemy. Gdy uzyskamy jednolitą masę dodajemy śmietanę i miksujemy do uzyskania puszystego kremu.Na zimny spód tarty wykładamy masę, na wierzchu układamy porzeczki.