Wykonanie
Gotowanie z Nigellissimą czas zacząć!Książkę dostałam już straaasznie dawno temu, przygotowywałam się, żeby z nią zacząć gotować dłuuugo, pogotowałam, porobiłam zdjęcia i jeszcze dłużej czekałam, żeby zacząć pisać. Ale ufff, w końcu mi się udało i zaczynam od razu z przytupem - na początek sernik, którego nie uda się zepsuć, bo się go nie piecze!Oczywiście odrobinę go zmodyfikowałam, a co!Składniki na tortownicę 24cm:opakowanie
ciastek owsianych, najlepiej z
czekoladąsłoik (400g) Nutelli50g miękkiego
masłaszklanka posiekanych
orzechów laskowych250g białego mielonego
sera o temp. pokojowej250g
mascarpone o temp. pokojowejMiękkie
masło miksujemy z pokruszonymi
ciastkami, łyżką Nutelli i 1/4
orzechów. Masą wylepiamy dno tortownicy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Sery miksujemy z Nutellą na gładką masę, delikatnie wylewamy całość na przygotowany spód.
Orzechy prażymy na suchej patelni, studzimy i wysypujemy równiutką warstwą na masę
serową i hop do lodówki. Teoretycznie powinien tam stać całą noc, ale ja już przećwiczyłam, że po 4 godzinach już nadaje się do jedzenia :)Smacznego!