ßßß Cookit - przepis na Sernik czekoladowo-orzechowy na zimno według Nigellissimy

Sernik czekoladowo-orzechowy na zimno według Nigellissimy

nazwa

Wykonanie

Gotowanie z Nigellissimą czas zacząć!
Książkę dostałam już straaasznie dawno temu, przygotowywałam się, żeby z nią zacząć gotować dłuuugo, pogotowałam, porobiłam zdjęcia i jeszcze dłużej czekałam, żeby zacząć pisać. Ale ufff, w końcu mi się udało i zaczynam od razu z przytupem - na początek sernik, którego nie uda się zepsuć, bo się go nie piecze!
Oczywiście odrobinę go zmodyfikowałam, a co!
Składniki na tortownicę 24cm:
opakowanie ciastek owsianych, najlepiej z czekoladą
słoik (400g) Nutelli
50g miękkiego masła
szklanka posiekanych orzechów laskowych
250g białego mielonego sera o temp. pokojowej
250g mascarpone o temp. pokojowej
Miękkie masło miksujemy z pokruszonymi ciastkami, łyżką Nutelli i 1/4 orzechów. Masą wylepiamy dno tortownicy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Sery miksujemy z Nutellą na gładką masę, delikatnie wylewamy całość na przygotowany spód. Orzechy prażymy na suchej patelni, studzimy i wysypujemy równiutką warstwą na masę serową i hop do lodówki. Teoretycznie powinien tam stać całą noc, ale ja już przećwiczyłam, że po 4 godzinach już nadaje się do jedzenia :)
Smacznego!
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2014/04/sernik-czekoladowo-orzechowy-na-zimno.html