ßßß Cookit - przepis na Sernik z białą czekoladą i mascarpone bez pieczenia

Sernik z białą czekoladą i mascarpone bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Nigdy nie byłam fanką serników "na zimno". Oczywiście za wyjątkiem sernika robionego z gotowanego mleka, który przez wiele lat był moim ulubionym. Dzisiejszy sernik jest jednak zupełnie inny niż serniki na zimno, które wcześniej próbowałam (z homogenizowanych serków). Składniki mówią same za siebie. Ser mascarpone wymieszany z rozpuszczoną białą czekoladą, likier amaretto i ciasteczka amaretti. Nawet spód chociaż z nielubianych przeze mnie ciasteczek digestive jest pyszny. Za sprawą dodatku ciasteczek amaretti nabrał zupełnie innego, orzechowego smaku. Temu sernikowi naprawdę trudno się oprzeć. Polecam.
spód:
120 g herbatników digestive, pokruszonych
60 g ciasteczek amaretti, pokruszonych
100 g masła
masa serowa:
250 g sera mascarpone
1 łyżka likieru amaretto
300 ml śmietany kremówki ( whipping cream, ale może też być double cream)
300 g białej czekolady, posiekanej na kawałki
dodatkowo kilka ciasteczek amaretti do posypania
Oba rodzaje ciastek mieszamy razem w garnku. Masło rozpuszczamy na średnim gazie i dodajemy do ciastek. Mieszamy. Masę ciasteczkową wgniatamy w tortownicę o wymiarach 20 cm i wkładamy do lodówki.
W misce umieszczeonej nad garnkiem z parującą wodą rozpuszczamy czekoladę. Odstawiamy.
Serek mascarpone mieszamy z likierem amaretto. W odddzielnej misce ubijamy śmietanę. Ubitą śmietanę mieszamy z serkiem. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i delikatnie mieszamy.
Tortownicę z ciasteczkowym spodem wyjmujemy z lodówki i przekładamy do niej masę czekoladowo-serową. Wkładamy z powrotem do lodówki na 1 godzinę, lub do momentu, aż masa stężeje.
Przed podaniem wyjmujemy sernik z foremki a wierzch posypujemy pokruszonym ciasteczkami amaretti.
Pomysł z książki Lorraine Pascal "Baking made easy"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2015/01/sernik-z-biaa-czekolada-i-mascarpone.html