Wykonanie
Kochamy ciasta bez pieczenia prawda? Są zawsze pyszne, kaloryczne (niestety) i szybko znikają.3 Bit (sprawdź) dzieli się teraz u mnie miejscem na podium z
ciastem Kinder Country :)Mój ukochany batonik doczekał się swojej większej wersji w postaci ciasta. na pomysł trafiłam przypadkiem na blogu lowca-smaku.blogspot.com, no i nie czarujmy się - przepadłam. Od razu wiedziałam, że ten weekend będzie należał do Kinder Country :)Ciacho jest przepyszne, z resztą pewnie sami się domyślacie :DNiestety po takiej wersji nie możemy spodziewać się, że będzie ona dietetyczna - a szkoda.Z drugiej jednak strony, czasami możemy sobie pozwolić na bombę kaloryczną :) Zachęcam :D
Co potrzebujemy:2 x 200 ml
śmietany 30%250 g
serka mascarpone2 , 5 +1 szklanki pszenicy w miodzieok 220 g
herbatników1
biała czekolada (100 g)2
mleczne czekolady (100 g)*składniki na tortownicę o średnicy 26 cm1.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej (>>KLIK<<). Odstawiamy do przestygnięcia.
Śmietanę (200 ml) ubijamy na sztywno. Przy niewielkich obrotach miksera, dodajemy łyżkami
serekmascarpone, a następnie wlewamy uprzednio roztopioną
białą czekoladę.2. Do tak przygotowanej masy, wsypujemy 2 , 5 szklanki pszenicy w miodzie i dokładnie mieszamy łyżką.Dno tortownicy pokrywamy
herbatnikami, a następnie wykładamy przygotowaną wyżej masę. Wyrównujemy i układamy kolejną warstwę
herbatników.3. Przygotowujemy
czekoladową masę. Ponownie ubijamy
śmietanę (200 g) i tym razem dodajemy roztopione wcześniej
mleczne czekolady (przestygnięte).Tak przygotowaną masę wykładamy na warstwę
herbatników.4. Wierzch obsypujemy ok 1 szklanką pszenicy.Uwaga! Gotowe ciasto najlepiej chłodzić przez cała noc w lodówce.SMACZNEGO :)