ßßß Cookit - przepis na Mazurek kawowy bez pieczenia

Mazurek kawowy bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Święta się zbliżają pora pomyśleć o mazurkach. Można przygotować takiego bez pieczenia na spodzie ciasteczkowym. Może nie jest to klasyczny spód mazurka ale na pewno równe dobry, kruchy i zdecydowanie szybszy w przygotowaniu. Nadzienie jest kremowo-śmietankowe z mocno wyczuwalnym smakiem kawy. Jako wykończenie proponuje pokruszone beziki.
Składniki:
200 g herbatników
1 łyżka likieru amaretto (nie jest konieczny)
150 g rozpuszczonego masła
Nadzienie:
200 g białej czekolady
1 czubata łyżeczka kawy mielonej
180 ml śmietany kremówki
3-4 beziki do pokruszenia
Dowolna foremka do tart prostokątna, kwadratowa albo okrągła max 21 cm.
Herbatniki zmiel, dodaj masło i likier. Wymieszaj i przełóż do foremki. Dociśnij do brzegów i dna foremki. Włóż do lodówki. Śmietanę wlej do garnka, wsyp kawę i zagotuj. Podgrzewaj na małym ogniu przez minutę. Dodaj połamaną czekoladę wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw pod przykryciem do przestudzenia, i zgęstnienia masy. Krem wylej na wcześniej przygotowany spód i włóż do lodówki. Przed podaniem pokrusz wierzch bezikami.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2016/03/mazurek-kawowy-bez-pieczenia.html