Wykonanie
Święta się zbliżają
pora pomyśleć o mazurkach. Można przygotować takiego bez pieczenia na spodzie
ciasteczkowym. Może nie jest to klasyczny spód mazurka ale na pewno równe dobry, kruchy i zdecydowanie szybszy w przygotowaniu. Nadzienie jest kremowo-
śmietankowe z mocno wyczuwalnym smakiem
kawy. Jako wykończenie proponuje pokruszone
beziki.Składniki:200 g
herbatników1 łyżka
likieru amaretto (nie jest konieczny)150 g rozpuszczonego
masłaNadzienie:200 g
białej czekolady1 czubata łyżeczka
kawy mielonej180 ml
śmietany kremówki3-4
beziki do pokruszeniaDowolna foremka do tart prostokątna, kwadratowa albo okrągła max 21 cm.
Herbatniki zmiel, dodaj
masło i
likier. Wymieszaj i przełóż do foremki. Dociśnij do brzegów i dna foremki. Włóż do lodówki.
Śmietanę wlej do garnka, wsyp
kawę i zagotuj. Podgrzewaj na małym ogniu przez minutę. Dodaj połamaną
czekoladę wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw pod przykryciem do przestudzenia, i zgęstnienia masy. Krem wylej na wcześniej przygotowany spód i włóż do lodówki. Przed podaniem pokrusz wierzch bezikami.