Wykonanie
Genialny, pyszny, banalnie prosty i szybki w przygotowaniu :)Jedynym minusem jest czas oczekiwania - potrzebuje około godziny chłodzenia, a naprawdę ta godzina wlecze się w nieskończoność, jeżeli wcześniej spróbuje się masy z miski - ja tak zrobiłam :).Ciacho na pewno sprawdzi się w sytuacji, gdy brakuje już czasu na przygotowywanie kolejnego wypieku, albo zwyczajnie piekarnik zajmuje świąteczna pieczeń - ten deser nie wymaga pieczenia.Naprawdę warto spróbować!Przepis pochodzi z najnowszego nr Olivii.Składniki:230 g
herbatników200 g masy krówkowej z puszki150 g
masła100g
czekolady deserowej3 łyżki
śmietany kremówkiDodatkowo:
skórka pomarańczowa do dekoracji
Wykonanie:
Masło i masę
krówkową podgrzewamy w garnuszku na małym ogniu, raz na jakiś czas mieszając, by masa się nie przypaliła.
Herbatniki wkładamy do foliowego woreczka, rozkruszamy wałkiem na miazgę i łączymy z gorącą masą.Kwadratową blaszkę o wymiarach 22x22 wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej masę i wyrównujemy. I tu najgorsza część... wstawiamy do lodówki na godzinę - w przepisie jest
mowa o 3!!! Ale godzina wystarczy :)
Czekoladę łamiemy na małe kawałeczki i razem z kremówką podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając aż do rozpuszczenia
czekolady. Lekko studzimy.
Czekoladą oblewamy nasze zastygnięte ciacho. Wstawiamy jeszcze na moment do lodówki, żeby
czekolada zastygła - ja już nie czekałam ;). Mazurek kroimy na kwadraciki i... smacznego! :)