Wykonanie
Pin It
Dziś zapraszam na puchate ciasto z
owocami, tym razem upiekłam je z
borówką amerykańską, która jak co roku bardzo obficie owocuje w moim ogródku. Ciasto jest bardzo puchate, lekkie jak pianka, robi się je szybko i nie jest zbyt skomplikowane. Do jego przygotowania użyłam foremki o wymiarach 25 x 25 cm, ale wyszło mi za wysokie. Następnym razem upiekę je w większej formie i wtedy będzie mniej ciasta, a dodam więcej
owoców.Inspiracja klik .
Czas przygotowania: 60 minutProporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cmSkładniki:4
jajka (temperatura pokojowa)3/4 szklanki
cukru1 łyżeczka domowego
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli1/3 szklanki
oleju1 1/3 szklanki
mąki pszennej400 g
borówki amerykańskiejmąka ziemniaczana do obtoczenia
owocówcukier puderWykonanie:Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Białka oddzielamy od
żółtek. W misce ubijamy
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy
cukier i
cukier waniliowy i dalej miksujemy. Następnie dodajemy po jednym
żółtku, i później
olej, ciągle miksując.
Mąkę przesiewamy wraz z
proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciast partiami, delikatnie je mieszając drewnianą lub silikonową łyżką, tak aby ciasto nie opadało.Formę wykładamy papierem do pieczenia,
owoce obtaczamy w
mące. Ciasto wylewamy na formę, na wierzchu układamy
owoce.Ciasto pieczemy około 45 minut, bez termoobiegu. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe.Po wyjęciu z piekarnika ciasto wyjmujemy z formy i układamy w papierze na kratce. Gdy wystygnie oprószamy je
cukrem pudrem.