ßßß Cookit - przepis na Puchate ciasto z owocami

Puchate ciasto z owocami

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dziś zapraszam na puchate ciasto z owocami, tym razem upiekłam je z borówką amerykańską, która jak co roku bardzo obficie owocuje w moim ogródku. Ciasto jest bardzo puchate, lekkie jak pianka, robi się je szybko i nie jest zbyt skomplikowane. Do jego przygotowania użyłam foremki o wymiarach 25 x 25 cm, ale wyszło mi za wysokie. Następnym razem upiekę je w większej formie i wtedy będzie mniej ciasta, a dodam więcej owoców.
Inspiracja klik .
Czas przygotowania: 60 minut
Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm
Składniki:
4 jajka (temperatura pokojowa)
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 szklanki oleju
1 1/3 szklanki mąki pszennej
400 g borówki amerykańskiej
mąka ziemniaczana do obtoczenia owoców
cukier puder
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Białka oddzielamy od żółtek. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier waniliowy i dalej miksujemy. Następnie dodajemy po jednym żółtku, i później olej, ciągle miksując. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciast partiami, delikatnie je mieszając drewnianą lub silikonową łyżką, tak aby ciasto nie opadało.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, owoce obtaczamy w mące. Ciasto wylewamy na formę, na wierzchu układamy owoce.
Ciasto pieczemy około 45 minut, bez termoobiegu. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto wyjmujemy z formy i układamy w papierze na kratce. Gdy wystygnie oprószamy je cukrem pudrem.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/07/puchate-ciasto-z-owocami.html