Wykonanie
szybkie i smaczne cisto
czereśnioweTo ciasto robi się naprawdę łatwo - wystarczy po kolei dodawać do misy miksera składniki, wylać je na blachę i upiec. Gotowe! Aby więc nie przedłużać wstępu, podaję przepis (pochodzi z tego bloga [ tutaj ]). Ja robiłem półtorej porcji - na dużą blachę.
Składniki:3 szklanki
mąki pszennej1,5 szklanki
mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszklanka
olejuszklanka
cukrudwie łyżki
cukru waniliowego7 dużych
jajekok. 1 kg wydrylowanych
czereśni (lub innych
owoców)kilka kropel
aromatu waniliowego (opcjonalnie)
cukier puder do dekoracji (opcjonalnie)Całe
jajka wbić do miski i ubić z
cukrem,
cukrem waniliowym i aromatem. Cały czas miksując, wlewać powoli
olej. Następnie stopniowo dodawać
mąki zmieszane z
proszkiem do pieczenia, miksując na małych obrotach.Większość
owoców oprószyć
mąką i wmieszać delikatnie do ciasta za pomocą łyżki.Ciasto wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć, delikatnie wciskając, pozostałe
owoce.Piec przez ok. 65 min. w 180 o C (sprawdzić patyczkiem już wcześniej, aby ciasto nie wysuszyło się zanadto).Po ostudzeniu można posypać
cukrem pudrem.