Wykonanie
Od poniedziałku
siedzę w domu bo córeczka choruje i nieprzerwanie gorączkuje. Dla urozmaicenia pichcimy. Dziś zrobiłyśmy w ramach testu
baranka. Wyszedł pyszny – wilgotny i nie za słodki, aromatyczny.
Wykorzystałam foremkę, którą kupiłam w Tchibo, przepis pochodzi z opakowania.
Składniki :100 g masy marcepanowej2
jajka75 g
masła50 g
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego1 szczypta
soli10 kropli
olejku z gorzkich migdałow80 g
mąki pszennej (typ 405)20 g
mąki ziemniaczanej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniacukier puder do posypania
barankaWykonanie :Wszystkie składniki przechowywane w lodówce wyjąć z lodówki ok 1 godziny przed przystąpieniem do pieczenia, tak aby nagrzały się do temperatury pokojowej. Wsunąć blachę do pieczenia na najniższą szynę piekarnika i wstępnie nagrzać piekarnik do 175 st.Wymieszać masę marcepanową z
cukrem i
cukrem waniliowym.Dodać
masło i wymieszać.Dodać
jajka,
sól i olejek z gorzkich
migdałów. Mieszać aż do powstania gładkiej masy.Przesiać
mąkę do oddzielnej miski i wymieszać z
mąką ziemniaczaną oraz
proszkiem do pieczenia.Połączyc wymieszane
mąki z resztą ciasta.Formę natłuścić
masłem. Napełnić
ciastem. Piec
baranka ok 30-35 minut w temp 175 st.