ßßß Cookit - przepis na Baranek wielkanocny z marcepanem

Baranek wielkanocny z marcepanem

nazwa

Wykonanie

Od poniedziałku siedzę w domu bo córeczka choruje i nieprzerwanie gorączkuje. Dla urozmaicenia pichcimy. Dziś zrobiłyśmy w ramach testu baranka. Wyszedł pyszny – wilgotny i nie za słodki, aromatyczny.
Wykorzystałam foremkę, którą kupiłam w Tchibo, przepis pochodzi z opakowania.
Składniki :
100 g masy marcepanowej
2 jajka
75 g masła
50 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szczypta soli
10 kropli olejku z gorzkich migdałow
80 g mąki pszennej (typ 405)
20 g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania baranka
Wykonanie :
Wszystkie składniki przechowywane w lodówce wyjąć z lodówki ok 1 godziny przed przystąpieniem do pieczenia, tak aby nagrzały się do temperatury pokojowej. Wsunąć blachę do pieczenia na najniższą szynę piekarnika i wstępnie nagrzać piekarnik do 175 st.
Wymieszać masę marcepanową z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodać masło i wymieszać.
Dodać jajka, sól i olejek z gorzkich migdałów. Mieszać aż do powstania gładkiej masy.
Przesiać mąkę do oddzielnej miski i wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia.
Połączyc wymieszane mąki z resztą ciasta.
Formę natłuścić masłem. Napełnić ciastem. Piec baranka ok 30-35 minut w temp 175 st.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=419