Wykonanie
Pin It

Dziś na blogu pojawia się idealna zupa na lato, czyli
pomidorowy chłodnik z chrupiącym
boczkiem i grzankami. Nie jest to taki typowy chłodnik jaki jesteśmy przyzwyczajeni jeść, ale mam nadzieję, że Wam przypadnie do gustu. Do jego przygotowania najlepiej użyć mięsistych dojrzałych
pomidorów. Ja użyłam
malinowych, ale mogą być też te podłużne. W ostateczności zupę można przygotować na bazie dobrej passaty.Czas przygotowania: 30 minutProporcje dla 4 osóbSkładniki:1000 g dojrzałych
pomidorów (u mnie
malinowe)3 łyżki
serka śmietankowego1 łyżeczka
soli morskiejpieprz4 plasterki
boczku4 kromki
chleba tostowego2 łyżki
oliwy z oliwekszczypta
chililistki
bazylii
Wykonanie:
Pomidory nacinamy na krzyż, wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 30 sekund.
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze części i wkładamy do blendera. Dodajemy do nich
serek i dokładnie blendujemy. Chłodnik solimy i
pieprzymy, mieszamy i wkładamy do lodówki.
Boczek smażymy na suchej patelni, aż do zrumienienia.
Chleb tostowy kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy
oliwę, dodajemy szczyptę
chili, wrzucamy
chleb i smażymy na małym ogniu, aż grzanki będą chrupiące.Chłodnik wlewamy na talerze, na wierzchu układamy chrupiący
boczek, posypujemy grzankami i listkami
bazylii.