ßßß Cookit - przepis na Polędwiczki wieprzowe w śmietanie

Polędwiczki wieprzowe w śmietanie

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dzisiaj świąteczna propozycja, ale tym razem obiadowa. Polędwiczki przygotujemy szybko, więc to danie nie wymaga długiego stania w kuchni przy garach, co w czasie Świąt jest bardzo istotne. My najbardziej lubimy je jeść z pure z ziemniaków, ale do mięsa również idealnie będzie pasował ryż czy kasza.
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
2 cm świeżego imbiru
3 łyżki octu balsamicznego
2 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
pieprz
200 g śmietany 18 %
250 g pieczarek
olej do smażenia
Wykonanie:
Czosnek i imbir obieramy, drobniutko siekamy i wrzucamy do miski. Dodajemy miód, ocet balsamiczny i pieprz, dokładnie mieszamy.
Mięso dokładnie płuczemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem kuchennym. Każdą polędwiczkę kroimy w poprzek na pół i dokładnie obtaczamy w marynacie. Odstawiamy na 30 minut.
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim polędwiczki z każdej strony. Dorzucamy pokrojone na ćwiartki pieczarki, chwilę przesmażamy. Wlewamy resztę marynaty z mięsa, śmietanę, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez 15 minut.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/04/poledwiczki-wieprzowe-w-smietanie.html