ßßß Cookit - przepis na Sos truskawkowy z octem balsamicznym

Sos truskawkowy z octem balsamicznym

nazwa

Wykonanie

Świeże truskawki już są! to zrobienie sosu nie sprawi kłopotu :)
Składniki :
około 20 dag truskawek
łyżka octu balsamicznego
cebulka szalotka drobno pokrojona
ząbek czosnku, drobno pokrojony
łyżeczka miodu ewentualnie sok z cytryny
szczypta pieprzu
olej do smażenia
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać olej (łyżkę lub dwie) i zeszklić cebulę.
Następnie dorzucić czosnek, chwilę razem przesmażyć, po czym dodać truskawki (te małe przekroić na pół, większe na ćwiartki), wlać ocet oraz miód, wsypać szczyptę pieprzu.
Całość smażyć ok. 10 min. na niedużym ogniu, co jakiś czas lekko mieszając, aby truskawki zachowały jędrność i kształt. Pod koniec spróbować (uwaga gorący!) i wedle własnego smaku można dodać więcej octu.
Jeśli okaże się, że za słodki, można też dodać trochę soku z cytryny.
Taki sos pasuje wg mnie do zielonej sałaty, wędlin, pasztetu, czemu nie?
Sos można przechowywać w lodówce (w słoiczku) do kilku dni.
przepis stąd
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2019/05/sos-truskawkowy-z-octem-balsamicznym.html