Wykonanie
Pin It
Dziś na blogu druga wersja tradycyjnych klusek śląskich. Poprzednią wersje robiłam bez
jajka, tutaj znajdziecie przepis. Tak na prawdę trudno mi określić, która wersja jest lepsza. Kluski w jednym i drugim wydaniu bardzo mi smakują.
Proporcje dla 4 osóbCzas przygotowania : 30 minutSkładniki:750 g ugotowanych
ziemniakówmąka ziemniaczana1/2 łyżeczki
soliWykonanie:
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i od razu przeciskamy przez praskę lub ugniatamy. Odstawiamy do wystygnięcia.W dużym garnku gotujemy
wodę z 1 łyżeczką
soli.
Ziemniaki wkładamy do płaskiej miski, wyrównujemy powierzchnię i dzielimy na 4 równe części, jedną część wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy
mąkę ziemniaczaną. Wszystko wykładamy na blat lub stolnicę, dodajemy
sól i szybko zagniatamy ciasto.Z ciasta formujemy wałki o średnicy około 3-4 cm. Następnie kroimy je
ostrym nożem na 2-centymetrowe kawałki. Z każdego kawałka kolistymi ruchami formujemy okrągłe płaskie kluseczki, a w środku każdej palcem robimy dziurkę.Kluski wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 2 minut od momentu, kiedy kluski wypłyną na powierzchnię
wody.