ßßß Cookit - przepis na Najszybsze kluski ziemniaczane

Najszybsze kluski ziemniaczane

nazwa

Wykonanie

Proste a zarazem uniwersalne: kluski z ugotowanych ziemniaków. Mogą być dodatkiem do mięsa lub podane na słodko. Wystarczy resztka ziemniaków z obiadu i w parę minut mamy danie bez mleka, glutenu, jajek.
Składniki :
ugotowane ziemniaki
mąka ziemniaczana
szczypta soli
Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy. Ugniatamy w misce i dzielimy na cztery części. Jedną część wyjmujemy i uzupełniamy mąką. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto a z ciasta formujemy kulki. Wrzucamy na osolony wrzątek, gdy wypłyną czekamy jeszcze 2 minuty i wyławiamy.
Podajemy na słodko z dżemem lub posypane cukrem i polane masłem. Natomiast na obiad najlepsze są w sosie mięsnym lub z duszonymi warzywami.
Źródło:http://prawdziwybiszkopt.blogspot.com/2014/03/najszybsze-kluski-ziemniaczane.html