ßßß
Składniki :1,5 kg ziemniakówmąka ziemniaczanasól do smaku
Ziemniaki obieramy , kroimy i gotujemy w osolonej wodzie jak do obiadu . Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia . Jak są już tylko letnie ( nie mogą być zimne ) , przeciskamy praską do ziemniaków – absolutnie nie mielimy maszynką , bo wydzieli się zbyt dużo skrobi i wyjdą mordoklejki lub kamloty. Otrzymaną puszystą masę , sklepujemy ręką i dzielimy w misce , na cztery części . Jeden kawałek z czterech wyjmujemy i wsypujemy na jego miejsce tyle mąki kartoflanej , jak duży był .
Kawałek dodajemy z powrotem do miski i całość wyrabiamy na gładka masę . Z tak przygotowanej masy formujemy kuleczki wielkości piłeczki do ping ponga lub mniejsze . Paluchem wyciskamy w nich dołeczek na sosik i odkładamy na talerz lub oprószoną mąką tackę . W dużym garze zagotowujemy wodę i na wrzątek wrzucamy kluchy , czekamy aż wypłyną . Gotujemy od momentu wypłynięcia jakieś 1,5-2 minuty . Odcedzamy i podajemy najlepiej obficie oblane sosem pieczeniowym..Pychotka 😉 Smacznego !