ßßß Cookit - przepis na Sok z kiszonych buraków

Sok z kiszonych buraków

nazwa

Wykonanie

Pin It
Burak to bardzo zdrowe warzywo, tanie i dostępne wszędzie. Zawiera duże ilości witaminy C i B1, wapń, magnez, potas i antyoksydanty. Nieoceniony przy anemii, obniża również ciśnienie. Natomiast osoby odchudzające się powinny pamiętać, że gotowany burak ma dosyć wysoki indeks glikemiczny, więc powinny jeść go na surowo.
Buraczany sok ma właściwości uodporniające i przeciwwirusowe. Zawiera bakterie kwasu mlekowego, powstałe w trakcie fermentacji. Bakterie te regulują pracę jelit i pobudzają trawienie. Nie wspominając o tym, że jest również doskonałym remedium na przysłowiowego kaca.
Możemy go pić bez dodatków albo wymieszany z sokiem marchewki czy też jabłka.
Sok czy jak kto woli, zakwas buraczany przechowujemy w lodówce. Możemy go wykorzystać do codziennego picia lub do przygotowania pysznego barszczu.
Do tej pory zakwas robiłam bez włoszczyzny, tylko z samymi burakami (przepis tutaj), ale u Izy-Pyzy wypatrzyłam, że można też dodać marchew, pietruszkę i selera. Muszę przyznać, że to zacny pomysł.
Proporcje na 3 litry soku
Czas przygotowania: do siedmiu dni
Składniki:
2 kilogramy czerwonych buraków
2 marchewki
1 pietruszka
plaster bulwy selera
4 listki laurowe
7 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka kminku
1 łyżka cukru
1 łyżka soli morskiej
4 ząbki czosnku
2,5 litra przegotowanej zimnej wody
Wykonanie:
W wodzie rozpuszczamy sól i cukier.
Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w plastry. Czosnek obieramy i kroimy w plastry. Układamy warstwami w wyparzonym czystym słoju lub glinianym naczyniu, przekładając przyprawami. Wszytko zalewamy wodą, przykrywamy gaza lub lnianą ściereczką i ustawiamy na przykład na blacie kuchennym. Po 2-3 dniach na wierzchu pojawi się biała piana, należy ja sukcesywnie zdejmować. Po 4-5 dniach próbujemy czy sok jest wystarczająco ukiszony.
Jeśli już jest, przecedzamy go i zlewamy do czystych butelek. Przechowujemy w lodówce.
Jeśli uważamy, że sok nie jest jeszcze gotowy odstawiamy je jeszcze na 2-3 dni do kiszenia. Czas kiszenia jest uzależniony od temperatury w jakiej się kiszą buraki. Im cieplej, tym buraki szybciej się ukiszą.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/01/sok-z-kiszonych-burakow.html