Wykonanie
Pin It
Burak to bardzo zdrowe warzywo, tanie i dostępne wszędzie. Zawiera duże ilości witaminy C i B1, wapń, magnez, potas i antyoksydanty. Nieoceniony przy anemii, obniża również ciśnienie. Natomiast osoby odchudzające się powinny pamiętać, że gotowany
burak ma dosyć wysoki indeks glikemiczny, więc powinny jeść go na surowo.Buraczany sok ma właściwości uodporniające i przeciwwirusowe. Zawiera bakterie kwasu
mlekowego, powstałe w trakcie fermentacji. Bakterie te regulują pracę jelit i pobudzają trawienie. Nie wspominając o tym, że jest również doskonałym remedium na przysłowiowego kaca.Możemy go pić bez dodatków albo wymieszany z
sokiem marchewki czy też
jabłka.Sok czy jak kto woli, zakwas buraczany przechowujemy w lodówce. Możemy go wykorzystać do codziennego picia lub do przygotowania pysznego barszczu.Do tej
pory zakwas robiłam bez
włoszczyzny, tylko z samymi
burakami (przepis tutaj), ale u Izy-Pyzy wypatrzyłam, że można też dodać
marchew,
pietruszkę i
selera. Muszę przyznać, że to zacny pomysł.
Proporcje na 3 litry sokuCzas przygotowania: do siedmiu dniSkładniki:2 kilogramy czerwonych
buraków2
marchewki1
pietruszkaplaster bulwy
selera4
listki laurowe7 ziarenek
ziela angielskiego1 łyżeczka
kminku1 łyżka
cukru1 łyżka
soli morskiej4 ząbki
czosnku2,5 litra przegotowanej zimnej
wodyWykonanie:W wodzie rozpuszczamy
sól i
cukier.Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w plastry.
Czosnek obieramy i kroimy w plastry. Układamy warstwami w wyparzonym czystym słoju lub glinianym naczyniu, przekładając
przyprawami. Wszytko zalewamy
wodą, przykrywamy gaza lub lnianą ściereczką i ustawiamy na przykład na blacie kuchennym. Po 2-3 dniach na wierzchu pojawi się biała piana, należy ja sukcesywnie zdejmować. Po 4-5 dniach próbujemy czy sok jest wystarczająco ukiszony.Jeśli już jest, przecedzamy go i zlewamy do czystych butelek. Przechowujemy w lodówce.Jeśli uważamy, że sok nie jest jeszcze gotowy odstawiamy je jeszcze na 2-3 dni do kiszenia. Czas kiszenia jest uzależniony od temperatury w jakiej się kiszą
buraki. Im cieplej, tym
buraki szybciej się ukiszą.