Wykonanie
Każdy robi inaczej, każdy lubi inaczej i Ja jak każdy uważam, że mój jest najlepszy!
Składniki:- 1 kg
buraków- 2 duże ząbki
czosnku- 2
liście laurowe- kilka ziaren
ziela angielskiego- 1 łyżeczka
cukru- 1 łyżeczka
soli- 1 łyżeczka
kminku- 1 litr przegotowanej
wody- 1 kromka
chleba żytniegoPrzygotowanie:
Buraki kroję w plastry.
Czosnek obieram i kroję w grubsze plastry. W słoiku lub glinianym garnku układam
buraki, dodaję
czosnek i pozostałe
przyprawy. Zalewam
wodą, na wierzch kładę kromkę
chleba żytniego i odstawiam w ciepłe miejsce gdzie będzie się kisił 4-5 dni pod przykryciem z gazy lub chusteczki.Jeżeli podczas kiszenia
zrobi się piana, zdejmijcie ją łyżeczką. Zazwyczaj kiedy daj się
chleb piana nie powstaje.