Wykonanie
Zakwas do barszczu sporządzamy 4-6 dni przed Wigilią. Im dłuższy czas jego odpoczynku, tym barszcz będzie bardziej wyrazisty, dlatego polecam zrobić go już teraz.Składniki na zakwas:-1kg
buraków czerwonych-3l chłodnej przegotowanej
wody-trochę startego
chrzanu-3 łyżeczki
soli-1 łyżeczka
cukru-1 kromka
chleba (koniecznie na zakwasie)-1,5 łyżeczki całego
kminkuPrzygotowanie zakwasu:
Buraki i
czosnek kroimy w miarę małą kostkę. Doprawiamy, dodajemy
chleb i zalewamy
wodą. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 4-6 dni.Składniki na barszcz:-zakwas-20 dag mrożonych
grzybów (najlepsze będą
maślaki, gdyż są najbardziej aromatyczne)-
włoszczyzna (
marchew,
seler,
por,
pietruszka)-4
liście laurowe-2 ząbki
czosnku-parę ziaren
ziela angielskiego-
natka pietruszki-sok z 1/3
cytryny-1 łyżeczka
cukru-1 łyżeczka
soli-1 łyżeczka
pieprzuPrzygotowanie:Barszcz przygotowujemy w Wigilię, gdy nasz zakwas będzie już gotowy.Wszystkie składniki, oprócz zakwasu gotujemy ok. 30 minut. Następnie dolewamy zakwas. Całość mieszamy i odstawiamy na1 godzinę. Gdy połączymy już nasz
wywar z zakwasem nie gotujemy. Gotowy barszcz przecedzamy. Podajemy z uszkami z
kapustą i
grzybami, które
będę robić już w czwartek.