Wykonanie
Moje dziecko okleiło cały swój pokój rysunkami z Mikołajem i z niecierpliwością odlicza godziny do jutra :-) Ja też, bo już nie
mogę się doczekać tej radości jaką zobaczę na buzi mojej córci :-) a nawet nie zakładam, że będzie inaczej - w końcu prezent został zakupiony zgodnie z wytycznymi w liście :-) tzn. w rysunku, bo
młoda dama dopiero uczy się pisać ;-) Ale za to własne imię wykaligrafowała literami wielkimi jak sam rysunek, stwierdzając że musi tak być, żeby Mikołaj się nie pomylił ;-)A dla Was mam dziś przepis na barszcz czerwony, ale taki bez zakwasu buraczanego. Po prostu:
wywar z
buraków i
wywar mięsno - warzywny, który równie dobrze możecie zastąpić rosołem, jaki zostanie Wam z niedzielnego obiadu. Nie bójcie się
octu i
cukru - to one sprawiają, że smak zupy jest zdecydowanie podkreślony, zdecydowanie buraczany... to do dzieła :-)SKŁADNIKI5 - 6 dużych
burakówok. 1,5 litra
wodyWywar:5 - 6 skrzydełek z
kurczaka2
marchewki2
pietruszkikawałek
selera2 gałązki
natki selera2 liście
poraduży ząbek
czosnku2
listki laurowe2
ziela angielskieok. 1,5 litra
wodyDodatkowo:
sólpieprzocetcukiersuszony
majeranekBuraki obieramy, kroimy w plastry, zalewamy
wodą i gotujemy do miękkości.Skrzydełka myjemy, warzywa obieramy (jeśli są duże możecie jej przekroić na mniejsze kawałki), a następnie wszystko umieszczamy w garnku razem z liśćmi i zielem. Zalewamy
wodą i gotujemy 1,5 - 2 godzin na małym ogniu.Następnie przecedzamy
wywar do garnka z
burakami, doprawiamy
solą,
pieprzem i
cukrem (nie bójcie się go, bo to on podkreśla smak barszczu) i gotujemy aż smaki wzajemnie się przenikną (ok. 30 minut). Doprawiamy
octem (nada pożądanego koloru, a poza tym idealnie wyostrza smak) i
majerankiem. Przepyszny!