ßßß Cookit - przepis na Roscón de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli

Roscón de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dziś święto Trzech Króli. W Hiszpanii z tej okazji piecze się tradycyjne ciasto drożdżowe, roscón de Reyes Magos. Ciasto można podać samo, posypane cukrem pudrem lub nadziane bitą śmietaną, kremem czy też masą migdałową. Jest bardzo puszyste, intensywnie pachnie cytrusami, a podczas pieczenia rośnie jak oszalałe. Jak widać po odkrojonym kawałku, moje ciasto zostało pokrojone, jak było jeszcze ciepłe... Nie mogliśmy się oprzeć :-).
Hiszpańska tradycja nakazuje umieścić w cieście fasolę lub pieniążek, temu kto go znajdzie przez cały nadchodzący rok będzie dopisywała pomyślność.
Czas przygotowania: 16 godzin
Składniki na 10-12 porcji
Składniki
Zaczyn:
80 g mąki pszennej 550
50 g mleka
5 g świeżych drożdży
starta skórka z 1 pomarańczy
Ciasto właściwe:
120 g cukru
starta skórka z 1 pomarańczy
starta skórka z cytryny
80 g mleka
15 g świeżych drożdży
1 laska cynamonu
60 g masła
2 jajka
30 g pomarańczowej wody - agua de azahar (użyłam esencji pomarańczowej)
szczypta soli
340 g mąki pszennej
Do dekoracji:
jajko
płatki migdałów
owoce kandyzowane
cukier puder
Wykonanie:
Wieczorem, dzień przed pieczeniem ciasta nastawiamy zaczyn. Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy mąkę, skórkę pomarańczową, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do przefermentowania do następnego dnia, na około 12 godzin.
Mleko przeznaczone do ciasta właściwego wlewamy do garnuszka, dodajemy cynamon, startą skórkę z cytryny i pomarańczy i podgrzewamy na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Garnuszek zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy do następnego dnia.
Następnego dnia z mleka wyjmujemy cynamon.
Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta właściwego i przy pomocy miksera wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny do wyrastania.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy na omączony blat, odgazowujemy i formujemy z niego rulon o długości mniej więcej 50 cm. Układamy go na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i robimy wieniec, łącząc dokładnie dwa końce ciasta. Ciasto malujemy rozmąconym jajkiem i odstawiamy do wyrośnięcia na 60- 80 minut w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto wyrośnie malejemy je jajkiem po raz kolejny, posypujemy kandyzowanymi owocami i płatkami migdałowymi i pieczemy w piekarniku nagrzanym, do 180 stopni, bez termoobiegu, przez 30 minut.
Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce, a gdy przestygnie posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/01/roscon-de-reyes-magos-czyli-hiszpanskie.html