ßßß Cookit - przepis na Roscón de Reyes - Hiszpańskie Ciasto Trzech Króli

Roscón de Reyes - Hiszpańskie Ciasto Trzech Króli

nazwa

Wykonanie

Roscón de Reyes to tradycyjny hiszpański wypiek serwowany 6 stycznia z okazji święta Trzech Króli ( dlaczego nie Królów? :-) ). Podekscytowana opiniami Agaty z bloga Kulinarne Przygody Gatity na jego temat, postanowiłam przetestować przepis. W międzyczasie podniecenie udzieliło cię mojej Macosze i finalnie to ona jako pierwsza zakasała rękawy i spłodziła to, co możecie oglądać.
Ciasto jest czasochłonne, ale zapewniam Was, że efekt wynagradza to oczekiwanie.Roscón de Reyes jest delikatne i ma cudowną cytrusowo-cynamonową nutę.
Całej naszej rodzinie smakowało baaardzo! :-)
źródło: Kulinarne Przygody Gatity
Składniki:
Zaczyn:
80g mąki pszennej
5g świeżych drożdży
50 ml mleka
skórka starta z 1 pomarańczy
Ciasto właściwe:
340g mąki pszennej
120g cukru
80ml mleka
60g masła
15g świeżych drożdży
2 jaja
1 laska cynamonu
skórka starta z 1 cytryny
skórka starta z 1 pomarańczy
szczypta soli
30 ml wody pomarańczowej (można zastąpić kilkoma kroplami esencji pomarańczowej)
Dodatkowo:
1 jajo
płatki migdałowe
cukier puder do posypania
owoce kandyzowane
Wykonanie:
Wieczorem poprzedzającym dzień pieczenia ciasta nastawiamy zaczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy mlekiem, mieszamy aż się w nim rozpuszczą, dodajemy skórkę pomarańczową i mąkę, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin
Do mleka przeznaczonego do ciasta właściwego dodajemy cynamon, skórkę cytrynową i pomarańczową, całość podgrzewamy ( nie dopuszczając do zagotowania)
Kolejnego dnia wyjmujemy z mleka cynamon. Do zaczynu dodajemy wszystkie składniki ciasta właściwego i mikserem wyrabiamy gładkie ciasto. Następnie przykrywamy je i odstawiamy do wyrośnięcia na ca 2 godziny
Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę. Formujemy z niego wałek o dł. ca 50 cm, układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i robimy z naszego wałka wieniec, końce którego starannie ze sobą łączymy. Ciasto smarujemy rozkłóconym jajkiem i odstawiamy do ponownego wyrastania na 60-80 minut
Wyrośnięte ciasto smarujemy jajkiem po raz kolejny, posypujemy płatkami migdałowymi i kandyzowanymi owocami
Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180C (bez termoobiegu)
Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem
Życzę Wam Smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2016/01/roscon-de-reyes-hiszpanskie-ciasto.html