ßßß
Kapusta z grzybami to typowe danie wigilijnej wieczerzy. Natomiast w naszym domu mam zwyczaj podawać ją jako farsz do pierogów. Pierogi z kapustą to obowiązkowy punkt programu wigilijnego. W tym roku postanowiłam trochę zmienić naszą tradycję i oprócz pierogów z kapustą przygotować również kapustę z grzybami z dodatkiem ciecierzycy. Mam nadzieję, że posmakuje moim gościom.Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl .E-book można pobrać na tutaj .
Proporcje dla 6 osóbCzas przygotowania : z namaczaniem 7 godzinSkładniki:1000 g kiszonej kapusty60 g suszonych grzybów250 g cebuli300 g ciecierzycy z zalewy4 łyżki Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazyliąSólPieprz½ łyżeczki mielonego kminku½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego1 listek laurowy
Wykonanie:Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez noc. Następnie rano gotujemy je przez 20 minut, po czym odcedzamy i drobno kroimy . Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i kroimy. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na 2 łyżkach oleju, następnie dodajemy do niej grzyby, kapustę i ciecierzycę wraz z zalewą. Wszystko przyprawiamy i dusimy na małym ogniu przez 30 minut. Na koniec dodajemy 2 pozostałe łyżki oleju i mieszamy.Porada: Nie wylewajmy wody w której moczyły się grzyby. Jeśli kapusta wyda się nam zbyt sucha w trakcie duszenia możemy ją podlać wodą z grzybów.