Wykonanie
Kawałki
fileta z kurczaka zapiekane w
kapuście kiszonej z
grzybkami smakiem troszkę przypominają bigos, ale w przygotowaniu jest to danie dużo szybsze :)
Składniki:
2 duże pojedyncze
filety z kurczaka300 g
kapusty kiszonej6
suszonych grzybów1 duża
cebulaliście laurowe,
ziele angielskie, ziarenka jałowca
sól,
pieprz,
kminek1 łyżka
olejuPrzygotowanie:
Grzyby zalewamy szklanką
wody i odstawiamy na kilka godzin, żeby zmiękły.
Piersi z kurczaka kroimy na kawałki, doprawiamy
solą i
pieprzem. Podsmażamy je na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną
oleju. Gdy
mięso nabierze białego koloru, wrzucamy posiekaną w kosteczkę
cebulę i smażymy jeszcze 5 minut.
Kapustę siekamy, a
grzyby kroimy na małe kawałki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Dokładamy
mięso oraz dodajemy
liście laurowe, ziele,
jałowiec,
kminek,
sól i
pieprz. Podlewamy
wodą, w której moczyły się
grzyby i zakrywamy folią aluminiową.Wsadzimy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40-50 minut, aż
kapusta zmięknie. Parę minut przed końcem pieczenia warto zdjąć folię, żeby wierzch się zarumienił.Smacznego :)