Wykonanie
Pin It
Wczoraj na blogu podawałam Wam przepis na danie obiadowe, dziś więc nie może tu zabraknąć dodatku do tego dania, czyli zdrowej
surówki warzywnej z
białą kapustą w roli głównej. Warzywa powinny poleżeć parę godzin w zalewie,
kapusta wtedy zmięknie, a wszystkie smaki się przegryzą. Takie są oczywiście założenia, ale wiem z własnego doświadczenia, że część surówki znika już po kilkunastu minutach... Polecam więc zrobić ją z podwójnej porcji.
Proporcje dla 4-5 osóbCzas przygotowania (wraz z macerowaniem): 7 godzinSkładniki:1/2 główki
kapusty2
marchewki2 średnie
cebuleZalewa:1/4 szklanki
wody1/4 szklanki
octu 10%1/3 szklanki
oleju1/3 szklanki
cukru2 łyżki
musztardy1 łyżka
soli.
Wykonanie:
Kapustę drobno szatkujemy,
marchewkę ścieramy na grubej tarce do warzyw, natomiast
cebulę kroimy w małą kostkę.Składniki zalewy umieszczamy w garnuszku i doprowadzamy do wrzenia i mieszamy, aż
cukier się całkowicie rozpuści.Warzywa wkładamy do miski, zalewamy je gorącą zalewą, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Raz na jakiś czas warzywa mieszamy.