Słodko-ostra sałatka z białej kapusty

nazwa

Wykonanie

Wspaniały dodatek do obiadu. Taką sałatkę można zrobić kilka dni wcześniej i trzymać w lodówce. Kapusta wtedy zmięknie i wspaniale smakuje. Z podanej porcji wychodzi spora ilość ale to nie problem bo jeśli nawet zostanie można włożyć ją do słoiczka i zapasteryzować.
Źródło: Koleżanka
Składniki:
1 średnia główka kapusty
2 papryki świeże
3 marchewki
2 cebule
2 łyżeczki musztardy
2 szklanki cukru
1/2 szklanki octu 10%
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki oleju
1 szklanka wody
Kapustę i cebulę posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce, paprykę pokroić w kostkę. Składniki zalewy zagotować w garnku i zalać nią warzywa. Odstawić do lodówki. Podawać odsączoną z zalewy.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2013/11/Slodko-ostra-salatka-z-bialej-kapusty.html