ßßß Cookit - przepis na Pęczak ze szpinakiem i pomidorami

Pęczak ze szpinakiem i pomidorami

nazwa

Wykonanie

Pin It
Nie wiem czemu, ale jesień od zawsze kojarzy mi się z kaszami. Może to dlatego, że kiedyś kasza akompaniowała tylko cięższe mięsne dania, które podawano po pojawieniu się pierwszych chłodów... ? W każdym razie dziś kasza wraca do łask i jadamy ją nie tylko jako dodatek do mięsa, ale także w postaci sałatek (z bazyliowym bulgurem i mozzarellą, z zielonym kuskus i mozzarellą, z pęczakiem, tabbouleh) lub jako dania jarskie. I dziś chciałam Was zaprosić na takie właśnie jarskie danie, pyszny sycący pęczak z dodatnim szpinaku i pomidorów.
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
1/2 szklanki suchego pęczaku
1 szklanka bulionu (u mnie zrobiona na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)
100 g świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
6 pomidorków koktajlowych
6 połówek suszonych pomidorów w oliwie
1 łyżka sosu rybnego
świeży rozmaryn
sól morska
świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Pęczak płuczemy na sitku, następnie wrzucamy go na suchą patelnię, chwilkę podgrzewamy, dodajemy 1 łyżkę oliwy i prażymy, cały czas mieszając. Rozmaryn siekamy i dodajemy do pęczaku, wszystko zalewamy bulionem, solimy, pieprzymy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż bulion się wchłonie.
Szpinak dokładnie płuczemy. Suszone pomidorki kroimy w paseczki, czosnek miażdżymy, a pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy czosnek i delikatnie go przesmażamy, uważając, aby go nie przypalić, bo będzie gorzki. Po chwili do czosnku dodajemy suszone pomidorki, sos rybny i listki szpinaku. Znowu chwilę przesmażamy, po czym dodajemy pęczak. Wszystko doprawiamy, wrzucamy pomidorki koktajlowe, mieszamy i podajemy.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/09/peczak-ze-szpinakiem-i-pomidorami.html