Wykonanie
Pin It
Nie wiem
czemu, ale jesień od zawsze kojarzy mi się z
kaszami. Może to dlatego, że kiedyś
kasza akompaniowała tylko cięższe
mięsne dania, które podawano po pojawieniu się pierwszych chłodów... ? W każdym razie dziś
kasza wraca do łask i jadamy ją nie tylko jako dodatek do
mięsa, ale także w postaci sałatek (z
bazyliowym bulgurem i
mozzarellą, z zielonym
kuskus i
mozzarellą, z pęczakiem, tabbouleh) lub jako dania jarskie. I dziś chciałam Was zaprosić na takie właśnie jarskie danie, pyszny sycący pęczak z dodatnim
szpinaku i
pomidorów.
Składniki na 4 porcjeCzas przygotowania: 40 minutSkładniki:1/2 szklanki suchego pęczaku1 szklanka
bulionu (u mnie zrobiona na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)100 g
świeżego szpinaku3 ząbki
czosnku6
pomidorków koktajlowych6 połówek
suszonych pomidorów w
oliwie1 łyżka
sosu rybnegoświeży
rozmarynsól morskaświeżo zmielony
pieprzoliwa z oliwekWykonanie:Pęczak płuczemy na sitku, następnie wrzucamy go na suchą patelnię, chwilkę podgrzewamy, dodajemy 1 łyżkę
oliwy i prażymy, cały czas mieszając.
Rozmaryn siekamy i dodajemy do pęczaku, wszystko zalewamy
bulionem, solimy,
pieprzymy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż
bulion się wchłonie.
Szpinak dokładnie płuczemy.
Suszone pomidorki kroimy w paseczki,
czosnek miażdżymy, a
pomidorki koktajlowe kroimy na pół.Na drugiej patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek, dodajemy
czosnek i delikatnie go przesmażamy, uważając, aby go nie przypalić, bo będzie gorzki. Po chwili do
czosnku dodajemy
suszone pomidorki,
sos rybny i listki
szpinaku. Znowu chwilę przesmażamy, po czym dodajemy pęczak. Wszystko doprawiamy, wrzucamy
pomidorki koktajlowe, mieszamy i podajemy.