ßßß Cookit - przepis na KRUCHE ROGALIKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI

KRUCHE ROGALIKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI

nazwa

Wykonanie

29 września 2015
Moje ulubione kruche rogaliki z suszonymi pomidorami, czosnkiem i świeżymi ziołami. Sprawdzą się na każdej imprezie jako przekąska. Idealne do piwa lub wina.
KRUCHE ROGALIKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI
Składniki (32 (pulchniejszych) - 40 (bardziej kruchych) rogalików):
ciasto krucho-drożdżowe
nadzianie
25 pomidorów suszonych
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka posiekanego tymianku
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
szczypta soli morskiej
szczypta pieprzu
ponadto
2 łyżki oliwy z pomidorów suszonych
listki ziół
Przygotowujemy nadzienie.
Pomidory kroimy w drobną kostkę. Obrane ząbki czosnku, sól, pieprz i zioła rozcieramy w moździerzu. Łączymy składniki.
Przygotowujemy ciasto krucho-drożdżowe na słono (ilość składników bez zmian).
Gotowe ciasto dzielimy na 4-5 części (w zależności od tego jak puchate chcemy mieć rogaliki). Każdą rozwałkowujemy na kształt koła (można odrysować za pomocą noża kształt od dużego talerza, wtedy wszystkie ciasteczka będą do siebie podobne). Z kolei koła dzielimy na 8 równych części. Na środku każdego trójkąta układamy po łyżeczce nadzienia. Zwijamy rogaliki. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Smarujemy je oliwą z suszonych pomidorów i oprószamy ziołami. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180*C na 25 minut.
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/09/kruche-rogaliki-z-suszonymi-pomidorami.html