Wykonanie
Dziś na blogu proste ciasto, idealne na upały, bo jego przygotowanie nie wymaga użycia piekarnika. Torcik nie jest zbyt słodki, a przepis nie jest wcale skomplikowany. Jedyny minus to taki, że zanim będziemy mogli ukroić sobie i delektować się kawałkiem torciku, musimy trochę potrzymać go w lodówce, żeby stężał. :-).Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:
Składniki na tortownicę o średnicy 25 cmNa spód:180 g
ciastek pełnoziarnistych90 g roztopionego
masła3 łyżeczki
kakaoMasa grysikowa:500 ml
mleka100 g
masła1/2 szklanki
cukru1
laska wanilii1/2 szklanki
kaszy mannyDodatkowo:400 g
truskawki kaszubskiej2 opakowania
galaretki truskawkowejWykonanie:
Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej
wody. Gdy
żelatyna się całkowicie rozpuści odstawiamy do ostygnięcia.Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
Ciasteczka miksujemy, dodajemy
kakao i
masło i ponownie miksujemy. Wykładamy nimi dno tortownicy, lekko je uciskając, po czym wkładamy do lodówki.W garnku gotujemy
mleko z dodatkiem
cukru i
masła. Gdy będzie już gorące dodajemy ziarenka
wanilii i
kaszę mannę.
Mleko doprowadzamy do zagotowania, cały czas mieszając, a następnie zmniejszamy ogień i dalej gotujemy do momentu otrzymania gęstej
kaszy.
Kaszę lekko studzimy przez około 15 minut i jeszcze ciepłą wylewamy na
ciasteczkowy spód. Masę wyrównujemy i w jeszcze ciepłą
kaszę wtykamy
truskawki, tak aby połowa
owocu wystawała ponad masę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. i zalewamy tężejącą
galaretką. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 2- 3 godziny.