ßßß Cookit - przepis na Truskawkowy torcik bez pieczenia

Truskawkowy torcik bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Dziś na blogu proste ciasto, idealne na upały, bo jego przygotowanie nie wymaga użycia piekarnika. Torcik nie jest zbyt słodki, a przepis nie jest wcale skomplikowany. Jedyny minus to taki, że zanim będziemy mogli ukroić sobie i delektować się kawałkiem torciku, musimy trochę potrzymać go w lodówce, żeby stężał. :-).
Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie:
Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm
Na spód:
180 g ciastek pełnoziarnistych
90 g roztopionego masła
3 łyżeczki kakao
Masa grysikowa:
500 ml mleka
100 g masła
1/2 szklanki cukru
1 laska wanilii
1/2 szklanki kaszy manny
Dodatkowo:
400 g truskawki kaszubskiej
2 opakowania galaretki truskawkowej
Wykonanie:
Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Gdy żelatyna się całkowicie rozpuści odstawiamy do ostygnięcia.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Ciasteczka miksujemy, dodajemy kakao i masło i ponownie miksujemy. Wykładamy nimi dno tortownicy, lekko je uciskając, po czym wkładamy do lodówki.
W garnku gotujemy mleko z dodatkiem cukru i masła. Gdy będzie już gorące dodajemy ziarenka wanilii i kaszę mannę. Mleko doprowadzamy do zagotowania, cały czas mieszając, a następnie zmniejszamy ogień i dalej gotujemy do momentu otrzymania gęstej kaszy. Kaszę lekko studzimy przez około 15 minut i jeszcze ciepłą wylewamy na ciasteczkowy spód. Masę wyrównujemy i w jeszcze ciepłą kaszę wtykamy truskawki, tak aby połowa owocu wystawała ponad masę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 2- 3 godziny.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/06/truskawkowy-torcik-grysikowy-bez.html