ßßß Cookit - przepis na Deser truskawkowy z kaszą jaglaną

Deser truskawkowy z kaszą jaglaną

nazwa

Wykonanie

Od kilku tygodni planowałam upiec jaglane ciasto czekoladowe z rabarbarem, ciągle jednak coś mi wypadało, więc w miniony piątek postanowiłam, że choćby się waliło i paliło, w ten weekend na pewno upiekę. I zupełnie nie wiem, jak to się stało, że wyszedł mi deser na zimno, z wanilią zamiast kakao i truskawkami zamiast rabarbaru... ;)
źródło inspiracji: pinkcake.blox.pl
składniki na 4 porcje
1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki mleka
laska wanilii
cukier do smaku
2 galaretki truskawkowe
1/2 kg truskawek
Kaszę przygotować według przepisu na opakowaniu: przesypać na drobne sitko, obficie przelać zimną wodą, a następnie wrzątkiem. Zagotować szklankę mleka (kaszę można ugotować także na wodzie albo mleku roślinnym), zmniejszyć ogień, wsypać kaszę i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn - około 15-20 minut. Zostawić do przestudzenia.
Galaretki truskawkowe rozpuścić w 600 ml wrzątku, przestudzić.
Ugotowaną kaszę zmiksować na gładką masę z pozostałą szklanką mleka, ziarenkami wydrążonymi z wanilii i 400 ml galaretki. W razie potrzeby dosłodzić do smaku.
Kilka truskawek pokroić w plasterki, pozostałe zmiksować z 200 ml galaretki.
Do szklaneczek przelać porcję masy jaglanej, wstawić do lodówki, aby stężała (pozostałą masę zostawić w temperaturze pokojowej aby pozostała płynna). Na ściętej masie ułożyć kilka plasterków truskawek i zalać porcją galaretki truskawkowej, wstawić do lodówki. Gdy stężeje, powtórzyć powyższe kroki (u mnie kolejne warstwy można było nakładać po około 20 minutach). Przed podaniem schłodzić minimum 2 godziny.
Smacznego!
***
Deser przygotowałam w ramach akcji 'Kasza jaglana na słodko'.
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2014/05/Deser-truskawkowy-z-kasza-jaglana.html