Wykonanie
Od kilku tygodni planowałam upiec jaglane ciasto
czekoladowe z
rabarbarem, ciągle jednak coś mi wypadało, więc w miniony piątek postanowiłam, że choćby się waliło i paliło, w ten weekend na pewno upiekę. I zupełnie nie wiem, jak to się stało, że wyszedł mi deser na zimno, z
wanilią zamiast
kakao i
truskawkami zamiast
rabarbaru... ;)
źródło inspiracji: pinkcake.blox.plskładniki na 4 porcje1/2 szklanki
kaszy jaglanej2 szklanki
mlekalaska waniliicukier do smaku2
galaretki truskawkowe1/2 kg
truskawekKaszę przygotować według przepisu na opakowaniu: przesypać na drobne sitko, obficie przelać zimną
wodą, a następnie wrzątkiem. Zagotować szklankę
mleka (
kaszę można ugotować także na wodzie albo
mleku roślinnym), zmniejszyć ogień, wsypać
kaszę i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż
kasza wchłonie cały płyn - około 15-20 minut. Zostawić do przestudzenia.
Galaretki truskawkowe rozpuścić w 600 ml wrzątku, przestudzić.Ugotowaną
kaszę zmiksować na gładką masę z pozostałą szklanką
mleka, ziarenkami wydrążonymi z
wanilii i 400 ml
galaretki. W razie potrzeby dosłodzić do smaku.Kilka
truskawek pokroić w plasterki, pozostałe zmiksować z 200 ml
galaretki.Do szklaneczek przelać porcję masy jaglanej, wstawić do lodówki, aby stężała (pozostałą masę zostawić w temperaturze pokojowej aby pozostała płynna). Na ściętej
masie ułożyć kilka plasterków
truskawek i zalać porcją
galaretki truskawkowej, wstawić do lodówki. Gdy stężeje, powtórzyć powyższe kroki (u mnie kolejne warstwy można było nakładać po około 20 minutach). Przed podaniem schłodzić minimum 2 godziny.Smacznego!
***Deser przygotowałam w ramach akcji 'Kasza jaglana na słodko'.