Wykonanie
Przepis ten dostałam wiele lat temu od mojej teściowej, która przywoziła
suszone pomidory z Włoch, a
potem sama zalewała je
oliwą. Dzisiaj
suszone pomidory są dostępne prawie wszędzie w obydwu postaciach, czyli suszone bez zalewy i suszone w zalewie z
oliwy z oliwek. Te drugie są zdecydowanie droższe, więc warto samemu przygotować zalewę i przyprawić ją według własnego gustu i smaku. Według tego przepisu
suszone pomidory należy najpierw namoczyć. Gdy poprzednim razem robiłam
pomidory postanowiłam pójść trochę na skróty i przetestować przepis zaczerpnięty z internetu, w którym
pomidorów się nie moczy , tylko od razu zalewa ciepłą
oliwą. Według mnie jednak nie zdaje to egzaminu, bo
pomidory dalej są suche, ciężko się je kroi i nie oddają w pełni swojego aromatu i smaku.Składniki:100 g
suszonych pomidorów500 ml
wody1,5 łyżki
octuoliwa z oliwek EVgruboziarnista
sól morskapieprz grubo zmielony3 ząbki
czosnkubazyliaoreganoWykonanie:Do garnka wlewamy zimną
wodę i
ocet, dorzucamy
suszone pomidory i odstawiamy do namoczenia na noc. Rano
pomidory w zalewie doprowadzamy do zagotowania, od razu zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy przestygną wykładamy je na sito i pozwalamy im dokładnie się odsączyć. Można też jeszcze dodatkowo obsuszyć je ręcznikiem kuchennym.
Pomidory przekładamy do wyparzonego słoiczka, posypując je
przyprawami i przekładając ząbkami
czosnku. Wszystko zalewamy
oliwą z oliwek EV, pamiętając, żeby
pomidory były całkowicie nią przykryte.
Pomidory przechowujemy w lodówce.