ßßß Cookit - przepis na Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i bazylią - Buszująca w kuchni

Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i bazylią - Buszująca w kuchni

nazwa

Wykonanie

Wu wyjechał. A jak Wu wyjeżdża to ja gotuję. Szybko i bezmięsnie. I zazwyczaj jest to makaron. Tym razem wypróbowałam przepis Antonio Carluccio na makaron z pomidorkami koktajlowymi i bazylią. Nie sądziłam, że z tak niewielkiej ilości składników może wyjść coś tak pysznego.
Składniki
spaghetti, 100 g
pomidorki koktajlowe, 200 g
bazylia, 1/3 doniczki
czosnek, 4 ząbki
oliwa z oliwek Monini, 4-5 łyżek
woda z gotowania makaronu, 1/3 szklanki
sól morska, świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie na oliwie przesmażyć czosnek pokrojony w plasterki. Pomidorki poprzekrawać na pół i dodać do czosnku. Chwilę smażyć i zalać wodą. Gotować, aż będą miękkie. Dołożyć makaron i posiekaną bazylię. Przyprawić solą i pieprzem. Spaghetti podawać z gałązka bazylii skropione oliwą.
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/spaghetti-z-pomidorkami-koktajlowymi-i-bazylia