Wykonanie
Przeglądając blog Filozofia smaku natrafiłam na quesadillę z jajecznicą i
cheddarem. Trochę przepis zmodyfikowałam, bo nie dałam
czerwonej fasoli, zamiast
oregano dałam
zioła prowansalskie - są mi po prostu bliższe. To już moje kolejne podejście do połączenia jajecznicy z
cebulą i...
powiem Wam, że to nie mój smak. Połówkowi smakowało, rodzicom raczej też... tylko ja taka wybredna... :)Potrzebujemy:- 2 tortille pszenne,- 5
jajek,- 1 mała
cebula,- 0,5
czerwonej papryki,- 1 łyżeczka
ziół prowansalskich,- ok. 100g
cheddara,-
sól.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Paprykę pokroić w kostkę.
Cheddar zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać
masło i smażyć
cebulę i
paprykę. Wbić
jajka, posolić, posypać
ziołami i smażyć do ścięcia. Patelnię grillową rozgrzać (suchą), położyć placek tortilli, posypać go
serem, wyłożyć jajecznicę, posypać
serem i przyłożyć drugim plackiem tortilli. Smażyć do zarumienienia, przewrócić na drugą stronę - pomocny będzie duży talerz. Po zarumienieniu drugiej strony, przekroić na 4 części. Podawać z
pomidorkami lub/i z guacamole.