Wykonanie
Pyszna, warstwowa
sałatka z
tuńczykiem. Już parę
razy ugościła mnie nią Marysia. Musiałam w końcu spróbować zrobić ją sama. Nadarzyła się okazja i jest :) Polecam! I bardzo dziękuję Marysi za przepis :)Potrzebujemy:- 10 - 12 jaj (w zależności od wielkości miski),- 2 puszki
tuńczyka w sosie własnym w kawałkach,-
cebula,-
ser żółty w kawałku (ok. 15 - 20dag),-
majonez (ok. 300ml),-
śmietana 18% (1 duży kubek),-
musztarda (2 - 3 łyżeczki),-
sól,-
pieprz,-
szczypiorek.
Jajka ugotować na twardo. Wystudzić.
Ser żółty podzielić na pół. Jedną połowę zetrzeć na drobnych oczkach tarki, a drugą połowę na grubych oczkach tarki.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Oprószyć
solą i zostawić.
Tuńczyka przełożyć na sitko do odsączenia - ważne - należy dobrze odsączyć
tuńczyka, by
sałatka nam nie podeszła
wodą. W misce przygotować sos - połączyć ze sobą
majonez,
śmietanę,
musztardę,
sól i
pieprz. Wystudzone
jajka obrać. Przygotować miskę, w której będziemy podawać
sałatkę. Na grubych oczkach tarki zetrzeć jedno
jajko (bądź dwa - w zależności od tego jaką macie miskę - czy się rozszerza ku górze, czy jest to naczynie na całej długości tak samo szerokie, wtedy musicie na całości zrobić to inaczej...) i ułożyć na dnie miski. W dłoniach pokruszyć
tuńczyka i ułożyć na jajkach. Zalać przygotowanym sosem. Zetrzeć kolejne 2 lub 3
jajka, przyłożyć
tuńczykiem, zalać sosem. Posypać całość
cebulką i drobno startym
żółtym serem. Zetrzeć kolejne 4
jajka, ułożyć na warstwie
sera, pokruszyć
tuńczyka i zalać sosem. Zetrzeć ostatnie 3
jajka, potrzepać grubo
startym serem i potrzepać posiekanym
szczypiorkiem.