Wykonanie
Niesamowicie puszysty omlet! Pyszny i delikatny :) Znaleziony u Agaty . Godny polecenia :) Śniadanie, kolacja czy lekki obiad :) Oczywiście możecie na niego położyć inne składniki - wszystko to co Wam pasuje ;)Potrzebujemy:farsz:- 2
pieczarki,- ok. 4 plastry
salami,- ok. 3 plastry
sera żółtego,- 1
cebulka bananowa,-
szczypiorek,ciasto:- 3
jajka,- 3 łyżki
mleka,-
sól,-
pieprz.
Pieczarki obrać i pokroić w plastry.
Cebulkę obrać i drobno posiekać.
Ser i
salami pokroić w małą kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną
masła. Dodać
cebulkę, a kiedy się zeszkli dodać
salami i
pieczarki. Dusić przez kilka minut, na koniec doprawić
solą,
pieprzem i
ziołami prowansalskimi.Oddzielić
żółtka od
białek.
Żółtka wymieszać z
mlekiem, a
białka ubić na sztywną pianę. Gdy piana będzie ubita powoli dodać do niej
żółtka i delikatnie wmieszać. Doprawić
solą i
pieprzem. Rozgrzać patelnię z odrobiną
masła (najlepiej nieprzywierającą) i wylać masę jajeczną na rozgrzaną patelnię. Smażyć bez mieszania. Gdy z jednej strony omlet był już ścięty przewróciłam go na drugą stronę. Gdy będzie gotowy przełożyć na talerz. Na środku ułożyć pokrojony w kostkę
żółty ser, przygotowany wcześniej farsz i
szczypiorek. Złożyć boki do środka i... smacznego :)