ßßß Cookit - przepis na Burgery jaglane z burakami

Burgery jaglane z burakami

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI:
200 g kaszy jaglanej
1 duży burak
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę ugotować wedle zaleceń producenta. Ja użyłam kaszy w woreczkach każdy po 100 gram. Ostudzić.
Buraka umyć i obrać ze skórki. Tak ja używam w swoim przepisie surowego buraka. Utrzeć na tace o dużych oczkach. Cebulę posiekać bardzo drobno. Czosnek należy przecisnąć przez praskę. natkę pietruszki bardzo drobno posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Z masy burczano jaglanej uformuj kulki po czym je spłaszcz na wzór kotleta do hamburgera :). Burgery możesz oczywiście obtoczyć w płatkach owsianych czy tez amarantusie. Ja zrobiłam je bez tzw. panierki. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni. Wegańskie burgery piekłam przez 30 minut. 15 minut z jednej i 15 minut z drugiej strony.
Inspiracją do przygotowania tego dania był program kulinarny na kanale KUCHNIA+ "Ugotuj mi mamo" prowadzony przez blogerkę Iwonę Zasuwę znaną jako autorkę bloga www.smakoterapia.blogspot.com
Przepis pani Iwony jest znacznie bardziej bogatszy :)
Składniki:
3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
2 upieczone buraki
2 cebule
2 kopiaste łyżki mielonego lnu złocistego
mąka ryżowa na wypadek, gdyby masa była zbyt rzadka
przyprawy:
½ łyżeczki mielonych nasion kolendry
1 łyżka czarnuszki
½ łyżeczki mielonego kminku
2-3 szczypty mielonej kozieradki
sól i pieprz do smaku
do panierowania:
sezam, pestki słonecznika, płatki zbożowe
Przygotowanie:
Włóż do miski kaszę, len oraz poszatkowaną i uduszoną na maśle klarowanym cebulę i połowę tej masy zmiksuj przy pomocy blendera. Buraki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a następnie odciśnij z soku. Dodaj do kaszy, dołóż przyprawy i wymieszaj całość.
Uformuj kotleciki, obtocz je w wybranej panierce i ułóż na papierze do pieczenia. Zapiekaj w piekarniku do ulubionej chrupkości, u nas to około 40 minut w temperaturze 170°C.
Czytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/buraczano-jaglane-burgery-roslinne_9510.html#ixzz3hAUHKP5N
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2015/07/burgery-jaglane-z-burakami.html