Wykonanie
SKŁADNIKI:200 g
kaszy jaglanej1 duży
burak1
cebula1 ząbek
czosnku1
natka pietruszkisól i
pieprz do smakuPRZYGOTOWANIE:
Kaszę ugotować wedle zaleceń producenta. Ja użyłam
kaszy w woreczkach każdy po 100 gram. Ostudzić.
Buraka umyć i obrać ze skórki. Tak ja używam w swoim przepisie surowego
buraka. Utrzeć na tace o dużych oczkach.
Cebulę posiekać bardzo drobno.
Czosnek należy przecisnąć przez praskę.
natkę pietruszki bardzo drobno posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Z masy burczano jaglanej uformuj kulki po czym je spłaszcz na wzór kotleta do hamburgera :). Burgery możesz oczywiście obtoczyć w płatkach owsianych czy tez
amarantusie. Ja zrobiłam je bez tzw. panierki. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni. Wegańskie burgery piekłam przez 30 minut. 15 minut z jednej i 15 minut z drugiej strony.
Inspiracją do przygotowania tego dania był program kulinarny na kanale KUCHNIA+ "Ugotuj mi mamo" prowadzony przez blogerkę Iwonę Zasuwę znaną jako autorkę bloga www.smakoterapia.blogspot.comPrzepis pani Iwony jest znacznie bardziej bogatszy :)Składniki:3 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej2 upieczone
buraki2
cebule2 kopiaste łyżki mielonego lnu złocistego
mąka ryżowa na wypadek, gdyby masa była zbyt rzadka
przyprawy:½ łyżeczki mielonych nasion
kolendry1 łyżka
czarnuszki½ łyżeczki mielonego
kminku2-3 szczypty mielonej
kozieradkisól i
pieprz do smakudo panierowania:
sezam,
pestki słonecznika,
płatki zbożowePrzygotowanie:Włóż do miski
kaszę, len oraz poszatkowaną i uduszoną na
maśle klarowanym
cebulę i połowę tej masy zmiksuj przy pomocy blendera.
Buraki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a następnie odciśnij z soku. Dodaj do
kaszy, dołóż
przyprawy i wymieszaj całość.Uformuj kotleciki, obtocz je w wybranej panierce i ułóż na papierze do pieczenia. Zapiekaj w piekarniku do ulubionej chrupkości, u nas to około 40 minut w temperaturze 170°C.Czytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/buraczano-jaglane-burgery-roslinne_9510.html#ixzz3hAUHKP5N