Składniki:500 g polędwiczek wieprzowych1 opakowanie pieprzucytrynowego1 opakowanie pieprzu ziarnistego3 łyżki oliwy z oliwekSos:250 g pieczarek1 garść suszonych grzybów1 włoszczyzna600 ml wody1 natka pietruszki1 duża cebula - najlepiej czosnkowa1 śmietana 18 % 250 mlpieprz i sól do smaku1 kostka grzybowa knorr3 liście laurowe4 ziarenka ziela angielskiego2 ziarenka owocu jałowcaPrzygotowanie:Mięso myjemy i oczyszczamy. Porcjujemy je na kawałki, to już kwestia uznania. Mogą to być plasterki lub paski. Mięso obtaczamy w mieszance pieprzowej ( ziarnisty pieprz ubijamy w moździerzu ). Na rozgrzaną patelnię dodajemy oliwę i nakładamy polędwiczki, dobrze żeby nam się zmieściły wszystkie gdyż później będziemy tę patelnie przekładać do piekarnika wraz w mięsem. Podczas przygotowywania marynatki, włączamy piekarnik na 180 stopni z opcja góra i dół. Gdy polędwiczki podczas smażenia nabiorą nam złocistego koloru, przekładamy je wraz z patelnią do piekarnika na 20 minut.Do wykonania sosu potrzebować będziemy głębokiej patelni i garnka.Z 600 ml wody odlewamy 1 szklankę i namaczamy w niej suszone grzyby.W pozostałej ilości gotujemy dobrze umytę włoszczyznę z dodatkiem kostki grzybowej oraz ziela angielskiegoliścia laurowego i owocu jałowca. Gdy namoczone grzyby nam zmiękną dodajemy je wraz z wodą z nich do wywaru warzywnego, ale najpierw pozbywamy się z niego włoszczyzny. Mieszamy i dalej gotujemy.Do patelni dodajemy pieczarki ( umyte i przekrojone na pół) oraz pokrojona w piórka cebulę. Dodajemy 1 łyżkę oliwy i smażymy.Gdy pieczarki będą miękkie a cebulka szklista dodajemy na patelnię pół wywaru i następnie śmietanę. Mieszamy i dolewamy pozostałą ilość wywaru. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem i dorzucamy posiekana natkę.Polędwiczki wyjmujemy z piekarnika.Podajemy z kaszą gryczaną i np. sałatką z pomidorów lub tez z marynowanymi w occie grzybami.Smacznego !!