ßßß Cookit - przepis na Dorada z farszem w towarzystwie warzyw z piekarnika

Dorada z farszem w towarzystwie warzyw z piekarnika

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 świeża Dorada
1 łyżka masła
7 ząbków czosnku
1/2 natki pietruszki
6 pomidorów koktajlowych
1 papryka
6 pieczarek
oliwa z oliwek
przyprawy: sól czosnkowa, pieprz ziołowy i cytrynowy, zioła prowansalskie, rozmaryn
sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Rybę oczyszczamy i patroszymy jeśli jest taka potrzeba, zazwyczaj w sklepach świeżą rybę mamy już wypatroszoną. Nożem do filetowania przekrawamy ją tak aby zrobiła się w niej kieszonka. Wycinamy szkielet. Rybę z wewnątrz i wewnątrz skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie solimy.
Farsz - masło mieszamy z 2 ząbkami wyciśniętego czosnku i drobno posiekaną pietruszką. Farsz wkładamy i rozprowadzamy w kieszonce jaką zrobiliśmy w rybie. Aby mieć pewność, że podczas smażenia farsz nam nie wypadnie rybę zakleszczamy wykałaczkami. Z każdej strony rybę obsypujemy przyprawami. Rybę przekładamy do blaszki wyłożonej folią aluminiową. Dodajemy pomidory, paprykę i pieczarki. Blaszkę z rybą umieszczamy w rozgrzanym piekarniku 200 stopni z opcją góra i dół. Pieczemy około 30 minut, cały czas obserwując rybę.
Na sam koniec możemy posypać rybę serem mozzarella ( wiórki ).
Podajemy z np. jajkami sadzonymi
Smacznego !!!
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2013/03/dorada-z-farszem-w-towarzystwie-warzyw.html