ßßß Cookit - przepis na Dorada faszerowana z patelni

Dorada faszerowana z patelni

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 świeża Dorada
4 ząbki czosnku
3 łyżki masła
1/2 natka pietruszki
oliwa z oliwek
mąka
przyprawy: sól czosnkowa, pieprz ziołowy i cytrynowy, zioła prowansalskie, rozmaryn
sok z 1/2 cytryny
szparagi
Przygotowanie:
Rybę oczyszczamy i patroszymy jeśli jest taka potrzeba, zazwyczaj w sklepach świeżą rybę mamy już wypatroszoną. Nożem do filetowania przekrawamy ją tak aby zrobiła się w niej kieszonka. Wycinamy szkielet. Rybę z wewnątrz i wewnątrz skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie solimy.
Farsz - masło mieszamy z 4 ząbkami wyciśniętego czosnku i drobno posiekaną pietruszką. Farsz wkładamy i rozprowadzamy w kieszonce jaką zrobiliśmy w rybie. Aby mieć pewność, że podczas smażenia farsz nam nie wypadnie rybę zakleszczamy wykałaczkami. Z każdej strony rybę obsypujemy przyprawami a następnie obtaczamy ją w mące. Obtoczoną rybę umieszczamy w uprzednio rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek i smażymy. Czas smażenia? jest w zasadzie indywidualny, musimy obserwować aby nam się ryba nie spaliła.
Z tego farszu co mamy okładamy tak 1 łyżeczkę i rozpuszczamy ją na patelni dodając szparagi.
Podajemy z ziemniaczkami i mizerią na jogurcie naturalnym typu greckiego.
Smacznego !!!
Źródło:http://claudittemisscooking.blogspot.com/2013/03/dorada-faszerowana-z-patelni.html