ßßß Cookit - przepis na KALAFIOR ZAPIEKANY PO BOLOŃSKU z cukinią

KALAFIOR ZAPIEKANY PO BOLOŃSKU z cukinią

nazwa

Wykonanie

Kalafior można przygotować na wiele sposobów, na ciepło z bułką tartą, pieczony w cieście itp. Dzisiaj pomysł na kalafior, po bolońsku, zapieczonym z serem. Mięsna zapiekanka kalafiorowa wyszła bardzo smaczna, natomiast kalafior świetnie zastąpił tradycyjny makaron.
SKŁADNIKI :
1 średniej wielkości kalafior
500 g mięsa mielonego
2 łyżki oliwy
1 puszka krojonych pomidorów
1 mała cukinia
1 szklanka bulionu
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
10 dkg żółtego sera tartego
świeża bazylio do posypania zapiekanki
PRZYGOTOWANIE :
Kalafiora myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie około 10-15 minut. Odcedzamy, studzimy.
W garnku, na oleju podpiekamy pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy mięso mielone, pomidory z puszki oraz pokrojoną cukinię. Często mieszamy, aby mięso się nie zbryliło. Wlewamy bulion wymieszany z przecierem i doprawiamy sos do smaku. Gotujemy około 15-20 minut.
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy część sosu, na to układamy kawałki kalafiora i polewamy je resztą sosu, posypujemy tartym serem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 20 minut. Zapiekankę podajemy jako danie główne. Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/08/kalafior-zapiekany-po-bolonsku-z-cukinia.html