ßßß
4 średnie cukinie1 duża cebula2 ząbki czosnku2 średnie marchewki1 papryczka chili300g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego)bazylia, oregano, zioła prowansalskiesłodka papryka w proszkuodrobina pieprzy kajeńskiego150 ml przecieru pomidorowegozółty sersól, pieprzoliwa do smażenia
Cukinie dokładnie umyć, przekroić wzdłuż na pół i podpiec w piekarniku aż lekko zmiękną.W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej drobniutko pokrojoną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, oraz drobno pokrojoną papryczkę chili. Smażyć aż cebula się zeszkli. Dodać mięso, dokładnie wymieszać i smażyć aż lekko zbrązowieje.Podsmażone cukinie delikatnie wydrążyć, zostawiając okolo półcentymetrową skórkę. Miąższ pokroić i dodać do mięsa. Do mięsa dolać przecier pomidorowy i dosypać ziół i przypraw, posolić i popieprzyć do smaku. Smażyć na niewielkim ogniu aż sos odparuje. Gdy farsz będzie gotowy i dobrze doprawiony wypełnić nim wydrążone cukinie, ulożyć je na blasze, posypać startym serem, popruszyć słodką papryką (ja użyłam przyprawy do pizzy) i zapiekać przez kilkanaście minut. Natychmiast podawać.
Smacznego!