ßßß Cookit - przepis na Cukinia faszerowana mięsem

Cukinia faszerowana mięsem

nazwa

Wykonanie

Cukinia to wspaniałe, letnie warzywo, które można przygotować na wiele sposobów. Dziś postanowiłam nafaszerować ją dobrze doprawionym, ostrym mięsem z dodatkiem marchewki, co sprawiło że było także lekko słodkie. Tak przyrządzona cukinia okazała się bardzo smacznym i sycącym daniem. Polecam!
4 średnie cukinie
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 średnie marchewki
1 papryczka chili
300g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego)
bazylia, oregano, zioła prowansalskie
słodka papryka w proszku
odrobina pieprzy kajeńskiego
150 ml przecieru pomidorowego
zółty ser
sól, pieprz
oliwa do smażenia
Cukinie dokładnie umyć, przekroić wzdłuż na pół i podpiec w piekarniku aż lekko zmiękną.
W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej drobniutko pokrojoną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, oraz drobno pokrojoną papryczkę chili. Smażyć aż cebula się zeszkli. Dodać mięso, dokładnie wymieszać i smażyć aż lekko zbrązowieje.
Podsmażone cukinie delikatnie wydrążyć, zostawiając okolo półcentymetrową skórkę. Miąższ pokroić i dodać do mięsa. Do mięsa dolać przecier pomidorowy i dosypać ziół i przypraw, posolić i popieprzyć do smaku. Smażyć na niewielkim ogniu aż sos odparuje. Gdy farsz będzie gotowy i dobrze doprawiony wypełnić nim wydrążone cukinie, ulożyć je na blasze, posypać startym serem, popruszyć słodką papryką (ja użyłam przyprawy do pizzy) i zapiekać przez kilkanaście minut. Natychmiast podawać.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2013/08/cukinia-faszerowana-miesem.html