ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczano-pieczarkowe

Placki ziemniaczano-pieczarkowe

nazwa

Wykonanie

Niby niewielka zmiana od placków tradycyjnych, bo ciągle ziemniaki stanowią składnik podstawowy, ale smakują jednak inaczej. Polecam je zwłaszcza fanom pizzy, bo podane z serem, ketchupem, porem i majonezem smakują wybornie.
Składniki:
0,7 kg ziemniaków
5 dużych pieczarek
1 mała cebula
2 jajka
1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
3 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Dodatkowo:
2 łyżki majonezu
1 nieduży jasny por
garść tartego żółtego sera
dobry ketchup
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobniusieńko pokroić w kosteczkę. Ziemniaki wymieszać z cebulą, pieczarkami, roztrzepanymi jajkami, śmietaną i mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem. Podawać z kleksem majonezu , startym serem, porem i ketchupem. Smacznego :)
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/04/placki-ziemniaczano-pieczarkowe.html