ßßß Cookit - przepis na Prawdziwe spaghetti alla carbonara

Prawdziwe spaghetti alla carbonara

nazwa

Wykonanie

Dziś na blogu czwarty post z cyklu "Naucz się gotować po włosku z Renatą".
Widząc, że pierwsza , druga i trzecia część się podobała, kolei na czwartą.
Proponuję dzisiaj spaghetti alla carbonara.
Początki powstania spaghetti alla Carbonara nie są do końca pewne, w związku z tym istnieje kilka hipotez.
Usłyszeć można przeróżne historie na temat powstania tego dania.
Jedna z nich mówi, że spaghetti alla Carbonara po raz pierwszy zostało skonsumowane w Umbrii przez górników, a ktoś inny twierdzi, że wynalazcą jest Ippolito Cavalcanti neapolitański szlachcic, który opublikował ten przepis w swojej książce.
Najpopularniejsza jest wersja, iż carbonara powstała w Rzymie, ponad pół wieku temu w czasie II wojny światowej, kiedy żołnierze na froncie mieszali sproszkowane jajka i suszone mięso z makaronem.
Będąc we Włoszech, prawie w każdej restauracji na terenie całych Włoch można spotkać spaghetti alla carbonara.
Prawie każde smakuje wyśmienicie, bez względu na to, czy podane jest w Wenecji czy w Rzymie.
Często pytacie czemu we Włoszech smakuje inaczej ?
Podstawowym składnikiem potrawy, który daj jej specyficzny smak jest guanciale czyli wieprzowy policzek. W Polsce często zastąpiony przez boczek.
Wiadomo, że każdy może sobie przygotować spaghetti alla Carbonara jak chce, ale prawdziwa Carbonara to tylko trzy podstawowe składniki: jajko, guanciale i ser Pecorino - plus spaghetti i świeżo zmielony czarny pieprz.
Jak widzicie składniki bardzo proste, mimo to Carbonara jest często źle imitowana.
Oto główne błędy, które się popełnia robiąc spaghetti alla Carbonara:
- wybór sera, musi być ser owczy Pecorino a nie ser Parmigiano
- użycie boczku zamiast guanciale (tak jak w Amatriciana, to właśnie ten składnik zmienia smak)
- użycie śmietany
- użycie czosnku czy cebuli
- użycie pietruszki
Choć nie uważam, żeby użycie parmezanu z braku pecorino byłoby jakąś zbrodnią, ale dodanie śmietany nią jest.
Z tego powodu podkreślam kategorycznie: NIE WOLNO UŻYWAĆ ŚMIETANY!
Nie oczekuję od nikogo, że do carbonary użyje guanciale. Wiem, że znalezienie guanciale w Polsce graniczy z szaleństwem ale śmietanę to już chyba trzeba sobie darować, zabija smak sera i jajecznego sosu.
Zapraszam Was na te spaghetti alla Carbonara, które moim zdaniem najbardziej odzwierciedlają oryginał przepisu ;-)
Składniki dla 2 osób:
200 g makaronu spaghetti
100 g guanciale
1 jajko
1 żółtko
30 g sera Pecorino
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Gotujemy makaron al dente w osolonym wrzątku.
W międzyczasie gdy makaron się gotuje, odcinamy skórkę z guanciale, kroimy w kostkę lub paski.
Podsmażamy na patelni.
Gdy guanciale stanie się przezroczyste wyłączamy ogień, zdejmujemy patelnię z gazu.
Przekładamy guanciale na ręcznik papierowy, zatrzymujemy patelni ę z tłuszczem.
Jajka i żółtko rozkłócamy za pomocą trzepaczki.
Dodajemy starty ser pecorino i świeżo zmielony czarny pieprz.
Mieszamy.
Do jajek dodajemy guanciale i mieszamy.
Doprawiamy solą w razie potrzeby.
Odcedzamy i wrzucamy makaron na patelnię gdzie smażone było guanciale. W ten sposób makaron nabierze aromatu.
Następnie przekładamy gorący makaron do miski, mieszamy energicznie bo inaczej jajka zamienią się w jajecznicę.
Podajemy natychmiast!
Smacznego
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
Podajemy natychmiast.
Smacznego!
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2015/09/prawdziwe-spaghetti-alla-carbonara.html