Wykonanie
Spaghetti carbonara to jedna z podstawowych i najprostszych wersji spaghetti. Nie ma tu ani dużej ilości, ani wyszukanych składników. Prawdopodobnie dlatego spaghetti to jest takie pyszne.Składniki:500 g
makaronu spaghetti250 g
boczku1
cebula1 całe
jajko i 4
żółtka50 g startego
parmezanuświeżo mielony
czarny pieprzsól - do posolenia
wody pod
makaronWykonanie:
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie.
Boczek pokroić w kostkę,
cebulę pokroić w drobną kostkę.
Boczek wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię, smażyć we własnym tłuszczu do momentu aż będzie chrupiący. Następnie dodać
cebulę i smażyć aż się zarumieni.
Jajka i
żółtka przełożyć do miski, dodać
parmezan i
pieprz a następnie wszystko dokładnie rozmieszać trzepaczką.Do
boczku i
cebuli włożyć odcedzony
makaron, wymieszać.Patelnię zestawić z ognia, dodać masę jajeczną i dokładnie wymieszać.
Makaron można delikatnie podgrzewać ale trzeba uważać, żeby
jajka się nie ścięły.Spaghetti podawać posypane świeżo zmielonym
pieprzem.