Wykonanie
            Kasza gryczana jest wspaniałym dodatkiem do różnego rodzaju 
mies oraz warzyw. Przygotowana w ten sposób jest niezwykle smaczna i sypka, a dzięki dodatkowi 
makaronu wygląda bardzo dekoracyjnie na 
stole. Bardzo polecam tę metodę. Przepis z książki "Kuchnia żydowska" Elizabeth Wolf-Cohen.

200 g 
kaszy gryczanej1 
jajko500-600 ml 
wody1/2 łyżeczki 
soli (do smaku)
pieprz czarny świeżo mielony - do smaku1 duża 
cebulaolej do smażenia150 g 
makaronu typu kokardki1. 
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić.2. W rondlu o grubym dnie wymieszać dokładnie suchą 
kaszę z 
jajkiem. Postawić rondel na ogniu i gotować, cały czas mieszając, aż 
kasza stanie się sypka z ziarna będą aromatyczne i lekko przyprażone (ok.3-5 min).Wówczas wlać 
wodę, doprawić do smaku 
solą i 
pieprzem. Gotować ok. 10 minut, aż 
kasza wchłonie 
wodę i będzie miękka.3. W międzyczasie na niewielkiej ilości 
oleju zrumienić obraną, posiekaną 
cebulę.4. Ugotowaną 
kaszę wymieszać z podsmażoną 
cebulą i ugotowanym 
makaronem. Ewentualnie doprawić do smaku dodatkową 
solą lub 
pieprzem.