Wykonanie
Dziś chciałabym Wam zaproponować pappardelle ai porcini czyli pappardelle z
prawdziwkami.Danie wymarzone na zimowe dni, tym bardziej, jeśli macie świeże
grzyby. Ale z braku świeżych
grzybów możecie użyć mrożonych.Pappardelle z
prawdziwkami są idealnym daniem na obiad czy kolację w gronie rodziny.Przepyszny
makaron z kremowym,
grzybowym sosem z posmakiem
białego wina,
pietruszki no i oczywiście
prawdziwków.Zapraszam ;-)
Składniki dla 2 osób:180 g pappardelle250 g
prawdziwków100 ml
wytrawnego białego winaoliwa1 mała
cebulka2 ząbki
czosnkusól i
pieprz do smaku
pietruszkaPrzygotowanie:
Cebulę obieramy i drobno siekamy. W głębokiej patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek. Dodajemy ząbki
czosnku przeciśnięty przez praskę i wrzucamy
cebulę. Smażymy na średnim ogniu przez 3 minut, aż będzie szklista.
Dodajemy
grzyby i
wino. Doprawiam
solą i
pieprzem, przykrywamy przykrywką. Gotujemy 10 minut, dopóki
wino się nie zagotuje, aż
zrobi się pyszny sosik.
Pappardelle gotujemy w osolonej wodzie, następnie odcedzamy, zachowując trochę
wody z gotowania, na wypadek, gdyby sos był zbyt gęsty. Wrzucamy
makaron do sosu i mieszamy. Posypujemy
pietruszką.Podajemy natychmiast.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)