ßßß Cookit - przepis na Pappardelle ai porcini czyli pappardelle z prawdziwkami

Pappardelle ai porcini czyli pappardelle z prawdziwkami

nazwa

Wykonanie

Dziś chciałabym Wam zaproponować pappardelle ai porcini czyli pappardelle z prawdziwkami.
Danie wymarzone na zimowe dni, tym bardziej, jeśli macie świeże grzyby. Ale z braku świeżych grzybów możecie użyć mrożonych.
Pappardelle z prawdziwkami są idealnym daniem na obiad czy kolację w gronie rodziny.
Przepyszny makaron z kremowym, grzybowym sosem z posmakiem białego wina, pietruszki no i oczywiście prawdziwków.
Zapraszam ;-)
Składniki dla 2 osób:
180 g pappardelle
250 g prawdziwków
100 ml wytrawnego białego wina
oliwa
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
pietruszka
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i drobno siekamy. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę i wrzucamy cebulę. Smażymy na średnim ogniu przez 3 minut, aż będzie szklista.
Dodajemy grzyby i wino. Doprawiam solą i pieprzem, przykrywamy przykrywką. Gotujemy 10 minut, dopóki wino się nie zagotuje, aż zrobi się pyszny sosik.
Pappardelle gotujemy w osolonej wodzie, następnie odcedzamy, zachowując trochę wody z gotowania, na wypadek, gdyby sos był zbyt gęsty. Wrzucamy makaron do sosu i mieszamy. Posypujemy pietruszką.
Podajemy natychmiast.
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2015/02/pappardelle-alle-porcini-czyli.html